Kupno na licytacji działki rolnej a dzierżawa

• Autor wątku Autor wątku ZbyszekD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZbyszekD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Zwracam się z prośbą o poradę . Dwa lata temu kupiłem na licytacj sądowo komorniczej ,działkę rolną. Przysądzenie własności uprawomocniło się , zostałem wpisany do księgi wieczystej. W gminie dowiedziałem się , że były właściciel przed licytacją ,wydzierżawił tę działkę wraz z innymi swoimi dzałkami na 10 lat. W gminie zapoznałem się z treścią umowy dzierżawy. W jednym z paragrafów pisze tak cytuję : Każdej ze stron służy prawo rozwiązania umowy z zachowaniem trzymiesięcznego okresu wypowiedzenia.Czy ja mogę rozwiązać umowę której nie zawierałem? Czy ta umowa jest ważna , a jeżeli tak to co muszę zrobić ,żeby korzystać z tej działki , gdyż od licytacji do uprawomocnienia się postanowienia czekałem 2 lata, a tu jeszcze taka nie miła niespodzianka.Bardzo proszę o jakąkolwiek wskazówkę.
Z poważaniem Zbyszek.

Radzę zapoznać się z §24 regulaminu forum.
Oczekuję wyjaśnień (PW) pod rygorem bana.
Michupocichu

stając się właścicielem ww nieruchomości wchodzi Pan w prawa i obowiązki poprzednika więc jak najbardziej może Pan wypowiedzieć umowę dzierżawy. Prosze pamiętać o rozliczeniach za nakłady na uprawy itp poczynione przez dzierżawcę

A co z zyskami z upraw dzierżawca przez dwa lata korzystał z ziemi, brał dopłaty, a dzierżawa była za podatki. Czy mam jakąś szansę od niego dochodzić za to zapłaty .

Radzę zapoznać się z §24 regulaminu forum.
Oczekuję wyjaśnień (PW) pod rygorem bana.
Michupocichu

[cytat:lfd1kmik]
Czy ta umowa jest ważna
[/cytat:lfd1kmik]
Jeżeli umowa dzierżawy została zawarta przed licytacją ale po zajęciu nieruchomości to miałbym duże wątpliwości.

[cytat:lfd1kmik]Art. 936. Zarząd nie ma wpływu na umowy najmu lub dzierżawy obowiązujące w chwili jego ustanowienia. Zarządcy wolno jednak wypowiadać tego rodzaju umowy z zachowaniem obowiązujących przepisów oraz zawierać umowy na czas przyjęty przez zwyczaj miejscowy. Do wydzierżawiania nieruchomości wymagana jest zgoda stron, a w jej braku - zezwolenie sądu.[/cytat:lfd1kmik]

przepraszam ale ten cytowany art 936 to skąd jest? :o wg mnie nie jest to KC które tu ma zastosowanie.

a co do dopłat bezpośrednich to oczywiście nie ma możliwości ich dochodzenia, ponieważ przysługują one posiadaczowi nieruchomości a w przypadku dzierżawy jest nim dzierżawca.

[cytat="pakodegites"]przepraszam ale ten cytowany art 936 to skąd jest? :o wg mnie nie jest to KC które tu ma zastosowanie.[/cytat]
To oczywiście jest :

KODEKS POSTĘPOWANI CYWILNEGO
Część Trzecia Postepowanie Egzekucyjne
Tytuł II Egzekucja Świadczeń Pieniężnych
Dział VI Egzekucja z nieruchomości
Rozdział 2 Zajęcie
art 936

który ma tutaj zastosowanie. Na podstawie tych przepisów prowadzone było postępowanie egzekucyjne.

Więc jeśli nieruchomość była zajęta przez komornika (wpis w KW) ,a umowa dzierżawy była podpisana między dłużnikiem ,a dzierżawcą po tym terminie to ta umowa jest nieważna. Czy dobrze to interpretuję?

Wysłałem dzierżawcy listem poleconym (za potwierdzeniem odbioru) , wypowiedzenie umowy dzierżawy z okresem trzymiesięcznego wypowiedzenia, tak jak jest w umowie. On dziś do mnie zadzwonił i powiedział mi , że on tego wypowiedzenia nie uznaje, gdyż on ma umowę z poprzednim właścicielem na 10 lat, a wypowiedzieć mu może tylko poprzedni właściciel i z gruntu nie zejdzie.Próbowałem mu tłumaczyć , ale nie dało się z nim rozmawiać. Co mogę w takim wypadku zrobić?

Proszę napisać do dzierżawacy iż zgodnie z treścią art.999 par. 1 kpc i postanowieniem o przysądzeniu własności stał się Pan właścicielem nieruchomości. Z kolei na podstawie tego samego art. par. 2 przysługują Panu pożytki z zakupionej nieruchomości. W uzupełnieniu proszę podać iż na podstawie art.1002 kpc wstąpił Pan w prawa poprzedniego właściciela w zakresie umów najmu i dzierżawy i w tym wypadku mają zastosowanie zwykłe przepisy dotyczące zbycia rzeczy wynajętej lub dzierżawionej.

W tej chwili nie stać mnie na prawnika dlatego szukam pomocy na forum
na tą ziemie się zapożyczyłem, gdyż chciałem powiększyć swoje nieduże gospodarstwo rolne kredyt muszę spłacać i do tej pory mam tylko z tego tytułu same problemy ,a pieniędzy żadnych. Więc bardzo
proszę o pomoc.

Co mogę w takim wypadku zrobić jak on z gruntu nie zejdzie po okresie wypowiedzenia ?

Nie wiem czy w tym wypadku będzie miało zastosowanie przymusowe wprowadzenie w posiadanie ponieważ jest to grunt otwarty i nieogrodzony. Trzeba prawdopodobnie wystąpić do sądu o nakazanie opuszczenia dzaiłki i wydania jej Panu w stane wolnym przez dzierżawcę.

Powrót