Kupno nielegalnego oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku Pawlis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawlis

Dobry Wieczór
Naście miesięcy temu mój Ojciec kupił na allegro klucz do Windowsa. Niedawno musiał on udać się na Policje właśnie z powodu tego Windowsa, okazało się że, sprzedawca sprzedawał nielegalne klucze. Ojciec powiedział że nie wie czy system został zainstalowany i że nie zna się na faktycznych cenach oprogramowania i stąd zakup tańszej wersji. Po przesłuchaniu nie powiedzieli nic na temat jakichkolwiek konsekwencji. Przesłuchanie zostało wykonane na życzenie komendy w Gdańsku (mieszkamy we Wrocławiu). Czy mojemu Ojcu grozi jakaś kara z ten zakup? Dodam że kupowany był Windows 8.1 ale został on zaktualizowany do 10.

Czy Ojciec lub wy byliście świadomi ze to nielegalny program ?

I nie zastanowiły was różnice cen między sprzedawcami oraz różnice w "wyposażeniu"?
Czy dostaliście paragon / fakturę?

wittka napisał:
I nie zastanowiły was różnice cen między sprzedawcami oraz różnice w "wyposażeniu"?
Czy dostaliście paragon / fakturę?

Na allegro w tym czasie było pełno ofert po tej samej nawet niższej cenie, sprzedawca miał same pozytywy więc nie wydawało nam się to podejrzane. Szczerze mówiąc nie pamiętam czy dostaliśmy fakturę,trzeba by było maila przeszukać.

Gdyby teraz kupić i zainstalować w pełni legalnego Windowsa to byłyby jakieś problemy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Okazuje się że zakupiliśmy klucz do Windowsa który jest przeznaczony dla studentów.

LeszsekS napisał:
Nie jest to przestępstwo.
Tyle że ja studentem nie jestem a faktury nie mam. Boję się że przyjdą do domu mili państwo, poproszą o dowód zakupu i numer licencji, a jak że, oprócz klucza nie mam nic to zabiorą komputer na czas nieokreślony i wlepią grzywnę. Artykuł 278 paragraf 2 jak dla mnie idealnie do tego pasuje.

Pawlis napisał:
... Artykuł 278 paragraf 2 jak dla mnie idealnie do tego pasuje.
Nie, nie pasuje. Wyłącznie naruszenie warunków licencji, odpowiedzialność cywilnoprawna jeśli uprawniony podejmie taką decyzję.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Nie, nie pasuje. Wyłącznie naruszenie warunków licencji, odpowiedzialność cywilnoprawna jeśli uprawniony podejmie taką decyzję.
Naprawdę policja zostawi tą sprawę i nie będą kombinowali czy faktycznie softu używam?

Ostatnia edycja:
Policja nie zajmuje się naruszeniami licencji, to nie jest przestępstwo.

LeszsekS napisał:
Jeszcze jedno pytanie: Kim w tym przypadku jest uprawniony?

LeszsekS napisał:

Jeszcze raz dziękuję i wpadło mi do głowy jeszcze jedno pytanie: Jeśli nie policja zajmuje się łamaniem licencji to czemu Ojciec został wezwany na komendę?

A został wezwany jako podejrzany ? Jesteś pewien, że nastąpiło to w związku z naruszeniem licencji?

LeszsekS napisał:
A został wezwany jako podejrzany ? Jesteś pewien, że nastąpiło to w związku z naruszeniem licencji?
Nie mówili w jakim charakterze jest przesłuchiwany. Pytali czy system zainstalowany itp. Na tym się skończyło.
Dodam że nie pojawiło się żadne pismo tylko dzwonili na numer podany na koncie allegro.

Ostatnia edycja:
Na pewno nie było informacji że w charakterze podejrzanego. Podobno ich zachowanie nie było zbyt profesjonalne więc może rzeczywiście nie poinformowali.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót