kupno nielegalnego oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku chomik101101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chomik101101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, co grozi za kupno pirackiej płyty na allegro?
Płyta z programem wartym ok 2000zł
Sprawa w sądzie już jest i jest kilkanaście osób posądzonych o kupno takiej płyty od jednego srzedawcy.
Policja zrobiła rewizję i nie znalazła niczego.
Czyli głownie chodzi o samą historię allegro
Proszę o konkretne odp:)

dodam że firma za wycofanie pozwu zażyczyła sobie 6000 zł zadośćuczynienia

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
chomik101101 napisał:
Witam, co grozi za kupno pirackiej płyty na allegro? ...
Odpowiedzialność karna i cywilna.

chomik101101 napisał:
... firma za wycofanie pozwu zażyczyła sobie 6000 zł zadośćuczynienia ...
Jeśli przedstawiłeś faktyczna wartość programu to można sądzić, że owa firma opiera się o nieaktualna wersję Prawa autorskiego. Nie może żądać trzykrotności a tylko dwukrotność.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Tak zaproponowali i nie mam pojęcia czy się na to zgodzić czy czekać na orzeczenie sądu. głównie chodzi mi tylko o to czy to będą zawiasy, grzywna czy więzienie. nigdy nie byłem karany.
jeżeli tylko grzywna to chyba będę czekał na orzeczenie.
proszę o opinię.

chomik101101 napisał:
Tak zaproponowali ...
Poproś o uzasadnienie takiego żądania, zwróć im uwagę, że trzykrotność już nie obowiązuje.
chomik101101 napisał:
... jeżeli tylko grzywna to chyba będę czekał na orzeczenie. ...
Przepis prawny:
Kodeks karny
Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
...

PS.
Korzyścią majątkową jest też zaoszczędzenie na wydatku.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Poproś o uzasadnienie takiego żądania, zwróć im uwagę, że trzykrotność już nie obowiązuje.
Przepis prawny:
Kodeks karny
Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
...

PS.
Korzyścią majątkową jest też zaoszczędzenie na wydatku.

ok. tylko że nie rozumiem tego że jedyny dowód na kupno jest historia allegro. nic więcej nie ma. nic policja nie znalazła ani żadnego rachunku ani nic. mogą się tylko allegro posługiwać? sprawdziłem teraz najnowszą wersją programu kosztuje 2800 i jest online. a to było w 2014r i wtedy była na płycie i kosztowała ok 2000zl. mogą sobie wołać za najnowszą wersje?
a co radzisz żebym zrobił?
tak po ludzku.

Musisz wybrać sam, albo dążyj do ugody, albo czekaj na rozstrzygnięcie sądowe.

Powrót