kupno nieruchomości a osoby małoletnie

• Autor wątku Autor wątku kaliq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaliq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

przymierzam się do zakupu mieszkania, które w wyniku podziału spadku przypadło paru osobom. Problem polega na tym, iż są tam również osoby małoletnie. Druga strona wystąpiła już do sądu o przekazanie pełnomocnictwa na osoby dorosłe ( sorki ale nie wiem jak się to fachowo nazywa ). Moje pytanie -ile może potrwać taka rozprawa i czy niesie ta sytuacja za sobą jakieś inne zagrożenia przy podpisywaniu aktu kupna/sprzedaży nieruchomości.

Dodam, że sprawa została złożona w sądzie w Poznaniu.

z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,

kaliq

właśnie jestem w podobnej sytuacji ale z drugiej strony (opiekun prawny małoletniego). Sąd wydaje postanowienie o zezwolenie na dokonanie czynności przekraczającej zwykły zarząd majątkiem małoleniego. Czekam na sprawe i raczej zamknie się w jednej ale my dokonujemy tylko wpisu do ksiąg wieczystych. W twoim przypadku- a raczej małoletniego to tylko sąd może wydać zgode na sprzedaż majatku małolata. Jeżeli będzie podejrzewał że może w wyniku takiej transakcji zostać poszkodowany to może się nie zgodzić albo będzie kilka spraw aż wnioskodawcy udowodnią/zapewnią że jego majątek-tu pieniądze ze sprzedarzy- nie umniejszy się. Tyle wiem jako opiekun prawny.
Sama jestem ciekawa co podpowiedzą ci specjaliści-może znowu uda mi się skorzystac z rady z tego forum

Powrót