J
just_nobody
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 140
Jestem zainteresowany kupnem na licytacji komorniczej nieruchomości obciążonej hipoteką przymusową przez bank. W biurze komornika poinformowano mnie, że po przysądzeniu będzie można dokonać jej wygaszenia. Jednakże przeglądając i zbierając informację w sieci czasami natrafiam na opinie jakoby hipoteka przymusowa nie wygasała zgodnie z Art. 1003 KPC §2 (Na podstawie samego postanowienia o przysądzeniu własności wykreśla się wszystkie hipoteki obciążające nieruchomość, jeżeli w postanowieniu stwierdzono zapłacenie przez nabywcę całej ceny nabycia gotówką). Miałoby to mieć miejsce wtedy, gdy dotyczyłby jej Art. 1000 KPC §2 (Pozostają w mocy bez potrącenia ich wartości z ceny nabycia: prawa ciążące na nieruchomości z mocy ustawy). Z mojego punktu widzenia jest to o tyle istotne, że jest to moja pierwsza licytacja, a wielkość hipoteki przekracza kilkudziesięciokrotnie wartość nieruchomości. W związku z tym mam następujące pytania:
1) Kiedy hipoteka (przymusowa) nie jest wygaszana po przysądzeniu? O ile dobrze rozumiem dotyczy to np. hipotek wynikających z ustawy o ordynacji podatkowej? Czyli w opisanej sytuacji powinna zostać wygaszona po złożeniu odpowiedniego wniosku?
2) Jakie inne prawa mogą ciążyć na nieruchomości z mocy ustawy?
3) Komornik powinien poinformować obecnych o wszystkich potencjalnych problemach zgodnie z art. 973 KPC przed rozpoczęciem licytacji? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
4) Czy dobrze rozumiem, że nawet w przypadku pozostawienia hipoteki, nabywca ponosi jedynie odpowiedzialność rzeczową (maksymalnie do wartości działki)?
1) Kiedy hipoteka (przymusowa) nie jest wygaszana po przysądzeniu? O ile dobrze rozumiem dotyczy to np. hipotek wynikających z ustawy o ordynacji podatkowej? Czyli w opisanej sytuacji powinna zostać wygaszona po złożeniu odpowiedniego wniosku?
2) Jakie inne prawa mogą ciążyć na nieruchomości z mocy ustawy?
3) Komornik powinien poinformować obecnych o wszystkich potencjalnych problemach zgodnie z art. 973 KPC przed rozpoczęciem licytacji? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
4) Czy dobrze rozumiem, że nawet w przypadku pozostawienia hipoteki, nabywca ponosi jedynie odpowiedzialność rzeczową (maksymalnie do wartości działki)?
Ostatnia edycja: