Kupno od komornika nieruchomości z hipoteką przymusową

• Autor wątku Autor wątku just_nobody
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

just_nobody

Użytkownik
Odpowiedzi
140
Jestem zainteresowany kupnem na licytacji komorniczej nieruchomości obciążonej hipoteką przymusową przez bank. W biurze komornika poinformowano mnie, że po przysądzeniu będzie można dokonać jej wygaszenia. Jednakże przeglądając i zbierając informację w sieci czasami natrafiam na opinie jakoby hipoteka przymusowa nie wygasała zgodnie z Art. 1003 KPC §2 (Na podstawie samego postanowienia o przysądzeniu własności wykreśla się wszystkie hipoteki obciążające nieruchomość, jeżeli w postanowieniu stwierdzono zapłacenie przez nabywcę całej ceny nabycia gotówką). Miałoby to mieć miejsce wtedy, gdy dotyczyłby jej Art. 1000 KPC §2 (Pozostają w mocy bez potrącenia ich wartości z ceny nabycia: prawa ciążące na nieruchomości z mocy ustawy). Z mojego punktu widzenia jest to o tyle istotne, że jest to moja pierwsza licytacja, a wielkość hipoteki przekracza kilkudziesięciokrotnie wartość nieruchomości. W związku z tym mam następujące pytania:
1) Kiedy hipoteka (przymusowa) nie jest wygaszana po przysądzeniu? O ile dobrze rozumiem dotyczy to np. hipotek wynikających z ustawy o ordynacji podatkowej? Czyli w opisanej sytuacji powinna zostać wygaszona po złożeniu odpowiedniego wniosku?
2) Jakie inne prawa mogą ciążyć na nieruchomości z mocy ustawy?
3) Komornik powinien poinformować obecnych o wszystkich potencjalnych problemach zgodnie z art. 973 KPC przed rozpoczęciem licytacji? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
4) Czy dobrze rozumiem, że nawet w przypadku pozostawienia hipoteki, nabywca ponosi jedynie odpowiedzialność rzeczową (maksymalnie do wartości działki)?

Ostatnia edycja:
Nie ma już hipoteki ustawowej na rzecz organów podatkowych, która powstawała z mocy prawa w chwili powstania zobowiązania podatkowego i wcale nie musiała być nawet wpisana do KW. Nabycie nieruchomości u komornika ma charakter pierwotny i kupujesz ją w zasadzie bez obciążeń i bez hipotek.

Z mocy ustawy powstaje tylko hipoteka jeśli nabywca potrącił swoją wierzytelność z ceny którą miał zapłacić a potem okazało się, że jego potrącenie nie znajduje pełnego pokrycia a w planie podziału. Wtedy jest on niejako winny pieniądze innym uczestnikom egzekucji a zatem aby nie "uciekł" z zakupioną nieruchomością powstają hipoteki ustawowe zgodne z planem podziału. Art.1037 KPC:
...
§ 3. Wierzyciel, któremu przydzielono roszczenie przeciwko nabywcy, nabywa z mocy samego prawa hipotekę na sprzedanej nieruchomości. Ujawnienie hipoteki w księdze wieczystej lub zbiorze dokumentów następuje na wniosek wierzyciela.

Dlatego też jeśli nabywca uiścił całą cenę nabycia to dział IV KW może być wyczyszczony.

Art.1000 par.1 KPC mówi jasno co się dzieje z hipoteką przymusową (ograniczone prawo rzeczowe) po sprzedaży nieruchomości. Zamienia się na prawo do zaspokojenia się z sumy uzyskanej ze sprzedaży. KPC:
...
Art. 1000. § 1. Z chwilą uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności wygasają wszelkie prawa i skutki ujawnienia praw i roszczeń osobistych ciążące na nieruchomości. Na miejsce tych praw powstaje prawo do zaspokojenia z ceny nabycia z pierwszeństwem przewidzianym w przepisach o podziale ceny uzyskanej z egzekucji.

Ostatnia edycja:
Po uzyskaniu prawomocnego postanowienia o przysądzeniu własności wykreślisz wszystkie hipoteki z IV działu KW, ale w art 1003 KPC jest zapisane jeśli cena została zapłacona gotówką a sądy czasami tego sformułowania nie wpisują do postanowień gdyż w rzeczywistości dokonuje się przelewu pieniędzy. I czasami bardzo ,,dokładny referendarz sądowy " z ksiąg wieczystych odmawia wykreślenia hipotek właśnie w związku brakiem w postanowieniu słowa ,, gotówką" a wiem to z praktyki.

Powrót