Kupno pluginu od osoby trzeciej a nie twórcy ... czy legalne?

• Autor wątku Autor wątku zbyneksmetana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbyneksmetana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,
Mam okazji dokupić plugin (oprogramowanie) do *** od osoby trzeciej (nie od oryginalnego twórcy/"włąściciela" tego pluginu). Czy kupno i używanie tego pluginu jest legalne. Wiem że na 100% legalne jest zainstalowanie komus tego na stronie i ta osoba może tego używać. Bo to jest główny cel zakupu tego pluginu. W tym przypadku kupuję ten plugin (bez klucza aktywacyjnego, co uniemożliwia przyszłą aktualizację), pobieram z podełanego mi linku i sam sobie instaluje. Sprzedający zapewnia ze wszsytko jest zgodne z prawem.

Na stronie twórcy pluginu (oryginalnego twórcy nie sprzedającego )jest napisane:

WHAT IS THE SOFTWARE LICENSE OF YOUR EXTENSIONS?
GNU GPL v2+. You can use extensions in your free and commercial products. The only restriction is you cannot include premium extensions in a free product or share them publicly.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zbyneksmetana napisał:
... Czy kupno i używanie tego pluginu jest legalne. ...
A ta osoba ma prawo powielać o plugin? Wątpliwości może rozwiać jedynie licencjodawca.

PS.

Nie komentujemy zapisów licencji (chyba, że są niezgodne z prawem, ale to rzadkość) ani nie wyjaśniamy co licencjodawca mógł mieć na myśli.

Ostatnia edycja:
Powiem tak.
W sensie praktycznym zakładam, że ta osoba zakupiła licencję na nieograniczoną liczbę stron. Otrzymałem fakture, plugin kupiłem na allegro. Technicznie zupełnie legalnie ta osoba moze za opłatą (przy założeniu że kupiła to legalnie ze wspomnianą licencją) zainstalować komuś trzeciemu ten plugin i ta osoba może z niego korzystać. Inaczej byłby to kompletny absurd. Tego jestem pewien niemalże na 100%.

W jej ofercie jest napisane cytuje:

"Co gwarantujemy:
Legalność pochodzenia: produkty pochodzą z legalnej dystrybucji i są rozprowadzane zgodnie z udzieloną licencją."

i dalej

"Licencja nie pozwala na aktualizacje bezpośrednio od dewelopera jak i nie zawiera wsparcia technicznego. " itd itp

też pisze na stronie sklepu

"Oferowane przez nas oprogramowanie jest oryginalne i legalne zgodnie z postanowieniami licencji GPL v3"

nie chce wklejać całości.

Jak takie coś sobie kupuje dla siebie .. że tak powiem do zabawy w "piaskownicy" do testów poznania produktu nie mam problemu. Ale chciałbym to zainstalować u obcej osoby i stąd wątpliwości. Nei chce stracić twarzy. A już katastrofą byłoby gdyby dajmy na to ktoś im zarzucił że "słuchajcie macie pirata u siebie".

Ten sprzedawca oferuje takie coś że jak kupisz to on podsyła ci link do tego pluginu na swojej stronie i go pobierasz (bez klucza aktywacyjnego). Zastanawiam się czy jest jakaś różnica że tak powiem prawna. Różnica pomiędzy tym, że dajmy na to on ci instaluje to własnoręcznie a tym że pobierasz plugin z linka i sam instalujesz.

zbyneksmetana napisał:
... Ale chciałbym to zainstalować u obcej osoby i stąd wątpliwości. ...
Ty chcesz kupić i oddać innej osobie?
zbyneksmetana napisał:
... czy jest jakaś różnica że tak powiem prawna. ...
Żadna, w obydwu przypadkach mamy do czynienie z egzemplarzem.

Normalnie to jest tak ze kupujesz sobie plugin u twórcy np. na licencji na dowolną liczbę stron. Mozesz instalować komu chcesz jakimkolwiek obcym osobom nawet w afryce, jest to legalne. Znów zupełnie legalnie ten od którego kupuję mógłby zostac poproszony "Zainstaluj na tej obcej stronie ten plugin" i byłoby to legalne w 100%. Tutaj w licencji nie ma mowy ze mam go instalować nie wiem np. "pod domeną która należy do mnie". Poza tym twierdzi ze to licencja GPL v3 a tam miedzy innymi tak na pierwszy rzut oka jeden z punktów "wolność rozpowszechniania niezmodyfikowanej kopii programu". Jak rozumiem tak w skrócie, moge sobie robic co chce z tym. Chyba go jeszcze dopytam.

Na allegro gdzie kupiłem na stronie produktu sprzedający pisze:

Nieograniczone użycie: produkt zgodnie z licencją można zainstalować na nieograniczonej liczbie stron, także na stronach komercyjnych.

oraz

Legalność pochodzenia: produkty pochodzą z legalnej dystrybucji i są rozprowadzane zgodnie z udzieloną licencją.

jest na allegro od 2 lat recenzje różnych wtyczek tez od ponad roku

Powrót