Kupno przedmiotu u osoby prywatnej olx

• Autor wątku Autor wątku hatre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hatre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, kupiłem telefon od osoby prywatnej która deklarowała się jako firma. Na Olx jest od czerwca i posiada dużo aukcji. Stwierdziłem ze wszystko w porządku, na mail otrzymałem zamówienie zapłaciłem. Telefon przyszedł. No i tutaj się zaczęło, umawialiśmy się na telefon fabrycznie nowy, pochodzący z salonu Apple i w zestawie miała być pełna dokumentacja podstawa do 12 miesięcznej gwarancji. Telefon jaki otrzymałem okazał się być refurbished, czyli odnawialny. Nie został kupiony w salonie Apple tylko w jakimś wątpliwym sklepie w Gliwicach do którego nie mam kontaktu, co do gwarancji, to jeśli telefon jest fabrycznie nowy i do tego z salonu Apple to po włożeniu karty aktywuje się gwarancja. Tutaj okazuje się ze skończyła się w październiku i nie można zaaktualizować daty zakupu gdyż nie jest to oryginał a zamiennik a gwarancje podobno mam ale serwisowa i to w tym sklepie w Gliwicach do tego rozpoczęta 7 listopada gdyż telefon wtedy był kupiony w tym sklepie. Telefon przyszedł w folii i wyglądał jak nowy, oczywiście folie zerwałem i zacząłem korzystać, wiec telefon jest używany przeze mnie, jednak teraz leży i nie używam. Czy w tym przypadku mam prawo do zwrotu na podstawie rekojmi i zwrotu całej kwoty ? Dziękuje za odp

Edit:
Dodam ze kupujący twierdzi ze wiedziałem o gwarancji, ze była w ogłoszeniu ze to nie producenta tylko serwisowa. Screena ogłoszenia nie mam, ale mam wiadomości od tego pana. Pomijając już ze telefon nie jest fabrycznie nowy a odnawialny

Ostatnia edycja:
Odstąp od umowy.

Najpierw wyślij dokument poleconym + ZPO a nastepnie telefon.

Szczegóły w setce innych/podobnych tematów. Ewentualnie google.pl i "uokik odstapienie od umowy".

Dziękuje, a po jakim czasie wysłać telefon, i co jeśli sprzedający taki telefon zatrzyma ? Ogólnie to mam obawy przed tym gdyż jak potwierdzić to co jest w liście ze tam jest odstąpienie i ze wysłałem telefon a nie puste opakowanie np

Problemem jest to ze nie są to wady fizyczne widoczne gołym okiem tylko wady jakby na papierze.

Powrót