Kupno repliki na własny użytek.

• Autor wątku Autor wątku lilchris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilchris

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, cześć i czołem,

Drodzy Państwo, chciałbym zamówić z pewnego znanego chińskiego portalu replikę butów marki z trzema paskami, całkowity koszt przesyłki wynosi 72$, z wliczoną już wysyłką DHL. Replika miałaby być na użytek własny, i służyłaby mi do biegania. Nie bardzo rozumiem tutaj przepis o "wprowadzeniu do obrotu" - chodzi o w ogóle pojawieniu się takiej podróbki w kraju, czy musiałbym fizycznie chcieć ją komuś sprzedać? Czy kupno takich butów na własny użytek jest legalne?

Pozdrawiam.

Ps
Mam nadzieję, że to właściwy dział.

Możesz ale istnieje możliwość, że będziesz musiał to wytłumaczyć w Urzędzie Celny jeśli postanowi zatrzymać przesyłkę.

LeszsekS napisał:
Możesz ale istnieje możliwość, że będziesz musiał to wytłumaczyć w Urzędzie Celny jeśli postanowi zatrzymać przesyłkę.

Dziękuję za odpowiedź, panie Leszku. Może Pan troche bardziej przybliżyć mi temat wyjaśnień? Rozumiem, że tłumaczenie "nie wiedziałem, że to podróbka" jest w tym wypadku niezbyt adekwatne.

Pozdrawiam

Okey, przeczesałem forum pod hasłami "chiny", "replika", "podróbka". Widzę, że za sprzedaż dalej takich przedmiotów, pomoc w obrocie po europie, czy zwykła sprzedaż jako osoba prywatna jest karalna. Nie wiem jednak dalej jak sprawa ma się w moim wypadku, konsumenta końcowego (transakcja Pan Chinczyk -> ja, nigdzie dalej). Rozumiem, że ja kupując te buty dla siebie nadal narażam się na karę grzywny / pozbawienia wolności do lat 2?

Dziękuję za pomoc, i obiecuję już nie męczyć. Zwyczajnie posiadałem oryginał tych butów, jednak ostatnio zahaczyłem o chodnik, but rozdarty, praktycznie góra - dół, a ja na lodzie. :mad:
Pozdrawiam serdecznie.

lilchris napisał:
... Rozumiem, że ja kupując te buty dla siebie nadal narażam się na karę grzywny / pozbawienia wolności do lat 2? ...
Niczego takiego nie twierdziłem.

A co jeśli kupuję od osoby prywatnej na terenie RP? Tutaj chyba paczki nikt nie bedzie sprawdzać ani nic, tylko czy to legalne

Obrót podróbkami jest nielegalny.

Powrót