Kupno samochodu bez OC

• Autor wątku Autor wątku fiacik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiacik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Nazywam się Mikołaj, jestem fanatykiem Fiata Cinquecento. Znalazłem interesujący mnie egzemplarz, niestety nie posiada on ubezpieczenia OC, gdyż od pewnego czasu stoi on nieużywany w garażu. Moje pytanie dotyczy więc tego, czy po zarejestrowaniu Fiacika na siebie, będę musiał zapłacić OC także za okres, przez który OC nie było opłacane przez poprzedniego właściciela ?
Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź.

Ostatnia edycja:
No oczywiście że nie. Przecież podpisujesz nową umowę na Twoje nazwisko. Tamta polisa Cie w ogóle nie obchodzi. Chyba że się dogadałeś z poprzednim właścicielem i będziesz kontynuował opłacanie polisy na jego nazwisko... ale tak się nie robi:)

Wiesz jered, młody jestem, to będzie też moje pierwsze auto i dlatego pytam. Czyli, podpisuję umowę, piszę do ubezpieczyciela pismo z rezygnacją z polisy ?

K.C.
Art. 823. (311) § 1. W razie zbycia przedmiotu ubezpieczenia prawa z umowy ubezpieczenia mogą być przeniesione na nabywcę przedmiotu ubezpieczenia. Przeniesienie tych praw wymaga zgody ubezpieczyciela, chyba że umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia stanowią inaczej.
§ 2. W razie przeniesienia praw, o których mowa w § 1, na nabywcę przedmiotu przechodzą także obowiązki, które ciążyły na zbywcy, chyba że strony za zgodą ubezpieczyciela umówiły się inaczej. Pomimo tego przejścia obowiązków zbywca odpowiada solidarnie z nabywcą za zapłatę składki przypadającej za czas do chwili przejścia przedmiotu ubezpieczenia na nabywcę.
§ 3. Jeżeli prawa, o których mowa w § 1, nie zostały przeniesione na nabywcę przedmiotu ubezpieczenia, stosunek ubezpieczenia wygasa z chwilą przejścia przedmiotu ubezpieczenia na nabywcę.
§ 4. Przepisów § 1-3 nie stosuje się przy przenoszeniu wierzytelności, jakie powstały lub mogą powstać wskutek zajścia przewidzianego w umowie wypadku.

do Ciebie będzie się tu tyczył paragraf 3. Nic nie robisz tylko podpisujesz nową umowę. Takie jest moje zdanie

Tutaj bardziej adekwatna będzie ustawa o OC, która stanowi, że prawa i obowiązki przechodzą na nowego właściciela. Jeśli poprzednie składki były wymagalne (było Oc, ale nieopłacone), to musisz się liczyć z opłaceniem ich. Jeśli jednak samochód nie miał w ogóle OC, za które należały się składki, to nie ma obaw, nie będziesz musiał nic płacić, ale będziesz musiał wykupić OC tego samego dnia, w którym kupisz samochód.

no tak ale na podstawie KC te prawa i obowiązki mogą mogą być przekazane, ale nie muszą. Nie musi się zgadzać na przejęcie tego oc. Czy ustawa o OC uchyla postanowienia KC? nie wydaje mi się...

A poza tym nawet gdybyś chciał podążać zgodnie z ustawą a nie z KC to wydaje mi się, że to może być jakaś furtka:

4. W razie zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przez posiadacza pojazdu mechanicznego niebędącego właścicielem tego pojazdu, prawa i obowiązki tego posiadacza, wynikające z zawartej umowy ubezpieczenia, przechodzą na właściciela pojazdu mechanicznego z chwilą, gdy posiadacz utracił posiadanie tego pojazdu na rzecz właściciela. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że właściciel pojazdu mechanicznego wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu na rzecz właściciela. W razie wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu mechanicznego na rzecz właściciela. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

jered napisał:
A poza tym nawet gdybyś chciał podążać zgodnie z ustawą a nie z KC to wydaje mi się, że to może być jakaś furtka:

4. W razie zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych przez posiadacza pojazdu mechanicznego niebędącego właścicielem tego pojazdu, prawa i obowiązki tego posiadacza, wynikające z zawartej umowy ubezpieczenia, przechodzą na właściciela pojazdu mechanicznego z chwilą, gdy posiadacz utracił posiadanie tego pojazdu na rzecz właściciela. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że właściciel pojazdu mechanicznego wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu na rzecz właściciela. W razie wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu mechanicznego na rzecz właściciela. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

To co piszesz dotyczy sytuacji gdy pojazd jest w leasingu itp.

Wg mnie pierwszeństwo ma tu Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, dopiero potem kwestie nieuregulowane działają na KC - a tu wszystko jest uregulowane - Art. 31:
"1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28 stosuje się odpowiednio.

2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład
ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek. W przypadku gdy nabywca pojazdu złoży wniosek o dokonanie ponownej kalkulacji należnej składki, zakład ubezpieczeń jest obowiązany do jej dokonania.

3. W razie nabycia pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego zbywca
wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
mechanicznych, nabywca jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu nabycia pojazdu mechanicznego.

Zacznijmy od tego, że nie da się wymówić umowy z ubezpieczycielem ot tak, do tego potrzebne jest zaświadczenie o wyrejestrowaniu pojazdu. Najlepiej zastanów się nad nowym ubezpieczycielem, jeżeli chcesz zaoszczędzić zwróć się do directów typu link4.
Nie będziesz płacił za ubezpieczenie w okresie kiedy nie byłeś właścicielem samochodu. Dowiedz się co za polisa była wykupiona możliwe że nadal jest i jeżeli po kupnie jej nie wymówisz to możesz paść ofiarą podwójnego oc. Podwójne OC przestaje być dla kierowców zmorą - - Forsal.pl - Giełda – Waluty – Finanse poczytaj

jered napisał:
no tak ale na podstawie KC te prawa i obowiązki mogą mogą być przekazane, ale nie muszą. Nie musi się zgadzać na przejęcie tego oc. Czy ustawa o OC uchyla postanowienia KC? nie wydaje mi się...
Oczywiście, że uchyla, jako prawo bardziej szczegółowe.

Powrót