Kupno samochodu; faktura a podpisanie umowy

• Autor wątku Autor wątku nekomata221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nekomata221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące możliwości podpisania umowy sprzedaży samochodu równolegle z wystawieniem faktury. Znalazłem umowę która twierdzi cyt. "Dokumenty te w żaden sposób nie są ze sobą sprzeczne i ewentualne twierdzenia komisu, że takie rozwiązanie nie jest możliwe, nie są prawdziwe." ,chciałbym poznać podstawy prawne, które o tym mówią, ewentualnie brak przeciwwskazań. Pytam ze względu na to iż co drugi komis chce się bawić w faktury VAT i faktury VAT-marża równocześnie twierdząc o braku możliwości podpisania umowy, jakoby w takim wypadku sprzedawali samochód dwa razy.

To jest zapis umowy czy opinia prawnika ? Bo wydaje mi się że raczej to drugie ?????? niezależnie od tego cytat który Pan przywołał jest w pełni zasadny. Umowa to czynność prawna, która opiera się na oświadczeniach woli dwóch (lub więcej) stron, określających ich prawa i obowiązki. Faktura natomiast to dokument sprzedaży, wystawiony w celach księgowych i potwierdzający fakt przeprowadzenia transakcji.

Działania komisu wynikają z tego, że brak umowy utrudni lub uniemożliwi Panu dochodzenie roszczeń z tytułu wad pojazdu. W razie jej wystąpienia właściciel komisu w sądzie będzie twierdził zapewne że informował Pana o wadach, akceptował Pan je i zawarł transakcje kupna pojazdu świadomie.

Powrót