Kupno samochodu mamie

• Autor wątku Autor wątku Punisher957
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Punisher957

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, kupilem mamie samochód za kwote 68 tys zl, umowa zakupu jest na mame, przelew zostal wykonany z mojego rachunku bankowego, czy powinienem to zgłosić do urzedu skarbowego, jeśli tak to na jaki podatek mam się szykować ja lub mama? Dzwonilem do urzędu, ale Pani niestety nie wie :/ a nie chciałbym jakiś problemów ze skarbówka narobić sobie lub mamie.
Pozdrawiam

2% od kwoty kupna. Jeżeli pojazd kupiony był nowy, jesteś zwolniony z zapłaty podatku. Chodzi oczywiście o podatek od czynności cywilnoprawnych.

Samochód używany, o 2% wiem. To oczywiscie bedzie zapłacone tylko pytanie o podatek od darowizny itp, nie znam się na tym, infolinia KIS milczy, a w moim urzędzie Pani powiedziała, że ona nie wie. Czyli rozumiem, że jesteśmy w tzw. Grupie 0 i nie musze tego nigdzie zglaszac ani opłacać, żadnego innego podatku oprocz PCC. Dziekuje i pozdrawiam

W przypadku 0 grupy podatkowej wszystkie darowizny, bez względu na ich wartość, mogą być zwolnione z opodatkowania. Po przekroczeniu kwoty wolnej nadal można skorzystać ze zwolnienia. Otrzymanie darowizny od tej grupy osób wymaga jednak jej zgłoszenia właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego na druku SD-Z2. Obowiązek zgłoszenia powstaje po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku, która dla grupy 1 (w tym grupy 0) wynosi 9637 zł.

KJ8 napisał:
W przypadku 0 grupy podatkowej wszystkie darowizny, bez względu na ich wartość, mogą być zwolnione z opodatkowania. Po przekroczeniu kwoty wolnej nadal można skorzystać ze zwolnienia. Otrzymanie darowizny od tej grupy osób wymaga jednak jej zgłoszenia właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego na druku SD-Z2. Obowiązek zgłoszenia powstaje po przekroczeniu kwoty wolnej od podatku, która dla grupy 1 (w tym grupy 0) wynosi 9637 zł.
Rozumiem, tylko tak jak wspomniałem, przelałem kwotę ze swojego konta bankowego na konto sprzedającego, to jak mam zgłosić darowiznę?

Powrót