Kupno samochodu na Firmę - sprzedaż jako osoba prywatna

• Autor wątku Autor wątku Pvedrai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pvedrai

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
chciałem zadać, pewnie dla wielu proste, pytanie odnośnie sprzedaży samochodu. Wszędzie w internecie króluje temat "wykup z leasingu, a sprzedaż bez VAT" i nei mogę znaleźć informacji na temat który mnie interesuje.

Mam okazje kupić tanio samochód - niestety jedynie sprzedaż na FV 23% wystawioną na firmę. Samochód osobowy.
Chciałbym go sprzedać z zyskiem - jednak tutaj wchodzi VAT etc. To osobówka, wiec nie odliczę 100% Vat a sprzedam to 100% VAT zapłacę i interes wyjdzie na zero.

Czy mogę:
- kupić samochód na moją firmę (JDG)
- nie wprowadzać do ewidencji, nie robić tą fakturą kosztów, tylko od razu przenieść do majątku prywatnego (czy mogę to zrobić prosto i bezkosztowo? Zwykła "niezaksięgowana" faktura - na logikę)
- sprzedać samochód jako osoba prywatna po pół roku (wtedy bez podatku)

A może załatwia się to inaczej?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Ostatnia edycja:
To nie jest tak, że kupisz pojazd za przykładowo 10 000,00 plus VAT 2300 zł z czego "odliczysz" pół VAT i będziesz musiał sprzedać z "całym" VAT.

Najlepiej kup pojazd jako towar i tak go udokumentuj - odliczysz cały VAT i sprzedaż z całym VAT, ewentualnie kup jako osoba prywatna i sprzedaj za pół roku, lub wcześniej tylko będziesz musiał zapłacić podatek od zysku.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Pvedrai napisał:
D. To osobówka, wiec nie odliczę 100% Vat

Od każdego towaru - a w tym od samochodu osobowego - odliczasz cały VAT.
Chyba ci się pomyliło z odliczeniem VATu od samochodu używanego w działalności jako jej składnik.

Dziękuję za odpowiedzi :)
Nie myślałem, że takie to proste! Czyli kupuję jako towar handlowy. Super
Miłego dnia

I wiedz, że stajesz się profesjonalnym sprzedawcą pojazdów z konsekwencją pełnej rękojmi.

Powrót