Kupno samochodu od komornika i jego pożniejsza sprzedaż.

• Autor wątku Autor wątku Lukas156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukas156

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Mam zamiar kupić samochód na licytacji komorniczej, a następnie go sprzedać,
Wiem że zapłacę podatek dochodowy,
Ale mam pytanie o sporządzenie umowy- kupna sprzedaży, Czy w umowie mam zamieścić swoje dane czy dane z dowodu rejestracyjnego ? oraz czy muszę dołączyć do umowy jako dodatkowy dokument moją umowę kupna od komornika ?

Czy wystarczy zwykła umowa kupna-sprzedaży pomiędzy mną a kupującym bez dołączania umowy pomiędzy komornikiem a mną?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Tak to napisałeś, że odradzam wchodzenie w ten biznes. Ale coś-tam o tym wiem.

W umowie masz umieścić dane właściciela. Będziesz go rejestrował na siebie?

Nie ma żadnej umowy pomiędzy komornikiem a Tobą - będzie protokół sprzedaży nieruchomości, który jest dla Ciebie dowodem, że jesteś właścicielem samochodu.

No właśnie nie chciałbym go rejestrować tylko od razu wystawić na sprzedaż.
Przy rejestracji na siebie problem znika.
Interesuje mnie dokładnie jak by to wyglądało bez rejestracji na mnie?

Bierzesz od komornika kupione auto i dokumenty, jakie komornik Ci wystawi. Następnie przy sprzedaży dalej spisujesz normalnie umowę z kupcem. Co za problem? Kupujący idzie, pokazuje, że kupił od Ciebie (ma umowę z Tobą), a Ty kupiłeś od komornika (dajesz kupującemu dokumenty razem z samochodem). I problemów zero. Skąd chcesz znać dane z dowodu rejestracyjnego, jak jest duża szansa, że kupisz bez dowodu rejestracyjnego? Do tej pory połowa aut jakie kupiłem na licytacjach była "goła" - niektóre nawet bez kluczyków, o dokumentach nie wspominając.

Ostatnia edycja:
na umowie kupna sprzedarzy musze umieścić dane z dowodu rejstracyjengo tak ? Czy swoje?
I czy musze do umowy sprzedaży dołaczać protokół od komornika ?

TAk ale chciałbym uniknąć pokazywania protokołu od komornika z ceną nabycia

Nie da się uniknąć.

Na umowie umieszczasz dane właściciela. Po zakupie od komornika właścicielem jesteś Ty. Jakie dane z dowodu, oszustwa próbujesz? Przestępców miejsce jest w więzieniu, a nie na forum. Właściciela dane! Jak chcesz się podpisać za kogoś?

OK, dzięki za odpowiedz i poświęcony czas.

Nie ma sprawy, jak handlarz handlarzowi - sam tak robię, ale naprawdę, nie ma opcji - kupującemu musisz dać papiery od komornika, albo zarejestrować na siebie po drodze. To drugie odradzam.

"Gołe auta" kupowałeś ? Opłacało się be kluczyków i d. r. ?

Tak, to praktycznie zawsze jest druga licytacja, jak "gołe", bez chętnych. Kluczyki piorun, kupujesz stacyjke do danego modelu i wymieniasz, jak trzeba to razem z immo, a kupujesz za połowę wartości oszacowania. Spokojnie za cenę oszacowania się sprzeda. A po co mi DR, jak od komornika?

No tak ale laweta kosztuję jak bez DR

art.130a PoRD
Cytat:
2. Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy:
1) kierowała nim osoba:
a) znajdująca się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
b) nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu;

Lawetę mam własną, więc nie liczę. Ja taką działalność gospodarczą prowadzę. Ale to tylko ze względu na to, że często są niesprawne. Bo do używania pojazdu uprawniają mnie papiery od komornika. DR nie jest potrzebny, za brak DR dostaje się mandat 50 zł.

odgrzebię temat.
Załóżmy że komornik sądowy sprzedaje pojazd. Na licytacji jest pojazd wraz z dowodem rejestracyjnym.
Jakie kwity wystawia komornik? I kiedy zabiera się pojazd (brak badań, OC jest)?
Po ewentualnym zakupie rejestracja na mnie.

Komornik wystawia protokół sprzedaży, pojazd zabiera się po uiszczeniu należności. A co do sprzedaży zakupionego w ten sposób samochodu: można to zrobić bez rejestrowania go, na umowie się załącza swoje dane (bo na podstawie protokołu jest się właścicielem pojazdu), nabywca dostaje od nas dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, jeśli są, ten protokół oraz umowę między mną a nabywcą i z tym kompletem dokumentów ten, kto kupił od nas pojazd wcześniej przez nas nabyty w drodze rejestracji zarejestruje bez żadnego problemu na siebie. Bez dowodu rejestracyjnego/karty pojazdu - również.

thx, jeszcze podpytam.
1. po uiszczeniu należności czyli jak dam kasę po licytacji to zabieram z podwórka byłego właściciela od razu a jak kasa na drugi dzień w biurze komornika to kiedy pojazd?
2. mocno nie z tematem związane - gdybym taki pojazd z protokołem podarował członkowi rodziny z 1 grupy - chyba przejdzie? Bo nie wiem czy jest sens rejestrować na siebie - względy podatkowe.

Powrót