kupno samochodu - VAT a PCC

• Autor wątku Autor wątku summarum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

summarum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Mam firmę i jestem podatnkiem VAT. Chcę kupić samochód od osoby fizycznej, która nie prowadzi działalności.
Czy w umowie powinien być doliczony podatek vat, który potem ujmę w zakupach? A co z pcc? Czy będę w tej sytuacji z niego zwolniony?

Dziękuję. Jak rozumiem w umowie będzie cena netto i potem nie muszę odprowadzać pcc. Czy dlatego, że sprzedający jest osoba zwolnioną od vatu z tej czynności?

sprzedawca nie wystawi panu faktury VAT - nie ma do tego uprawnień (nie jest podatnikiem VAT), a tym samym nie może naliczyć tego podatku. Sprzedaż odbędzie się w drodze umowy kupna sprzedaży

Art. 2. p 4a ustawy o pcc mówi iż - "Nie podlegają podatkowi czynności cywilnoprawne, jeżeli przynajmniej jedna ze stron z tytułu dokonania tej czynności jest opodatkowana podatkiem od towarów i usług."

[cytat="summarum"]Jak rozumiem w umowie będzie cena netto i potem nie muszę odprowadzać pcc.[/cytat]
W umowie będzie kwota brutto, żaden VAT nie wystąpi. Cała kwota z umowy idzie w koszty, względnie do ewidencji środków trwałych.

ajj zagalopowałem sie :/ - oczywiście że pcc wystąpi. nie wystąpiłby gdyby była sytuacja odwrotna, tj. przedsiębiorca (zwolniony z VAT lub czynny) sprzedawałby osobie fizycznej. za błąd przepraszam.

Powrót