Kupno samochodu w USA - oszustwo.

• Autor wątku Autor wątku brankopolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brankopolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zostałem oszukany przez obywatela USA podczas zakupu samochodu. Auto kupiłem we wrześniu osobiście - jako model kolekcjonerski (Fastback 67). VIN niby się zgadzał na nadwoziu,drzwiach - dokumentach.

Dopiero po dopłynięciu, po ocenie rzeczoznawcy okazało się, że nadwozie jest modyfikowane ,a silnik zamieniony. Zostałem oszukany z pełną premedytacją przez sprzedającego ,który zataił przedemną dokanane zmiany (na niekorzyść ,gdyż samochód jest wart 1/3 zapłaconej ceny..).

W rezultacie kupiłem zupełnie inny model niz twierdził sprzedający. Napisałem już do sprzedającego maila z żądaniem odwrócenia transakcji oraz pełnego zwrotu kosztów transportu. Odpowiedź oczywiście otrzymałem odmowną.

Proszę o poradę ,gdzie mogę dochodzić swoich praw. Samochód był zakupiony w stanie NJ.

Piotrek

Niestety to ryzyko kupowania od obcych osob i bez lokalnego przestawiciela. Sprawe trzeba by wniesc w sadzie w New Jersey jezeli sprzedajacy jest osoba indywidualna. Z praktycznej strony sprawa jest ciezka bo kancelaria w NJ zarzada okolo 4000 dolarow zeby zaczac sprawe.

Tzn. nie mogę po prostu zgłosić przestępstwa? Idę na POLICE ,mówię co i jak - złączam "dowody" i koniec? Bo nie za bardzo rozumiem za co mam płacić skoro zostałem de facto okradziony.

Myslalem ze pan poszukuje odszkodowania. Policja jest od spraw kryminalnych w USA. Moze Pan zglosci wszystko na policje, tylko nic dalej z tego nie wyniknie oprocz notatki na posterunku.

Nie rozumiem. Nie mogę mu po prostu wytoczyć procesu? Chcę sprawę odkręcić ,gdyż zostałem oszukany i tyle. Mam całą korespondencję/video/ mogę mieć świadka - wszystko ,gdzie sprzedający twierdzi ,że jest to auto kolekcjonerskie.

Oczywiscie ze Pan moze wytoczyc proces cywilny w NJ. Po zlozeniu skargi cala maszyna prawna rusza. Kazdy placi za swojego adwokata.

Mozna tez bez adwokata w "Small Claims Court" jednak wartosc odszkodowania jest ograniczona do $5000 o ile sie nie myle

Powrót