Kupno samochodu, wyszedł brak homologacji EU

• Autor wątku Autor wątku Rewerek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewerek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Chciałem się poradzić i możliwość ubiegania się o odstąpienie od umowy kupna samochodu z tytułu rękojmi. Nie znalazłem podobnego tematu w sieci.

Pod koniec kwietnia kupiłem auto Ford Mustang. Samochód z 2012 roku, sprowadzony ze stanów z lekkimi uszkodzeniami( do stanu technicznego nie mam zastrzeżeń). W Polsce został naprawiony, światła zmienione na asymetryczne i kierunkowskazy na pomaranczowe, miał 3 właścicieli. Podczas oglądania auta i jazdy próbnej nie zauważyłem żadnych nieprawidlowosci, OC i przegląd techniczny aktualny, karta pojazdu jest. Po kilku dniach zauważyłem brak długich świateł, chciałem poszukać nowych lamp na wymiane ale podczas szukania okazało się że żadne w sklepach nie mają homologacji. Okazało się że do tego auta(wszystkie mustangi do 2015 roku) nie ma części z homologacją UE i tym samym nie mogą być legalnie użytkowane w Polsce. Brak homologacji dotyczy szyb, pasów, świateł i wynika z tegoże były produkowane tylko na rynek USA. To auto, podobnie jak inne przechodzą przeglądy ale wynika to z często pobieżnego przeglądu.

Proszę o uwagi.

Jeżeli zakup od osoby prywatnej to chyba tylko prawnik i sąd od osoby handlującej to rzecznik konsumenta. ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót