Kupno sprzętu elektronicznego w USA

• Autor wątku Autor wątku Bartek - bbxb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek - bbxb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Chciałbym zakupić w USA sprzęt elektroniczny [laptopy i aparaty cyfrowe] na swoją firmę ale w celu późniejszej sprzedaży w Polsce. Mam już wypatrzony internetowy sklep firmowy ale mam też wątpliwości... Nigdy nie kupowałem niczego z USA i nie bardzo wiem jak wygląda sprawa z podatkami itp.
Czy dostanę fakturę VAT na ten sprzęt?
Czy będę musiał jakoś tłumaczyć tą fakturę na język polski?
Jak wygląda sprawa z przesyłkami do Polski? Ile to kosztuje?
Czy będę musiał płacić jakieś cło?
Jaką mam gwarancję bezpieczeństwa, że firma sprzedająca mnie nie oszuka?

Czekam na wszelkie informacje w tym temacie, ponieważ jestem zupełnie zielony :-)

Pozdrawiam serdecznie.
P.S. Rozważam zakup około 20 laptopów i 50 aparatów więc nie wykluczam też wyjazdu... ale o tym jeszcze pomyślę.

Oczywiście przy wprowadzeniu do obrotu naterenie UE będziesz musiał mieć fakturę oraz list przewozowy od sprzedawcy. Faktura musi być przetłumaczona na język polski do dokonania odprawy celnej. Jednak nie musi być to tłumaczenie przysięgłe, może samemu to zrobić i parafować swoim podpisem.
Co do kosztów trasportu toinformacje uzyskasz u przewoźników, kurierów a nie na forum.
Oczywiście cło musisz zapłącić, podobnie jak i VAT. Cło i VAT płatny od wartości towaru powiększonej o koszt transportu.
Gwarancje bezpieczeństwa że nie zostaniesz oszukany - a skąd forumowicze mogą to wiedzieć? :D

Może ktoś kupował/kupuje i może mi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę...

[cytat:3fmmvsf2]na co zwrócić uwagę[/cytat:3fmmvsf2]
Na to, na co zawsze się zwraca uwagę...
Poszukaj w sieci o firmie, poczytaj o firmie (od kiedy istnieje, największe sukcesy firmy - tak, firmy lubią się tym chwalić), przy odrobinie szczęścia znajdziesz forum z opiniami nt. danego przedsiębiorcy...

Jakich gwarancji oczekujesz poza tym od sprzedającego? Co on może Ci zaoferować? ;-)

Powrót