Kupno strony za 1500, gdy mozna kupic za 500

• Autor wątku Autor wątku siwek12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwek12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć!
Jakiś czas temu kupiłem na allegro strone za 1500zł z hostingiem i zarejestrowna przez wcześniejszego własciciela domeną.

Po otrzymaniu wszystkich danych okazało się że kupiona strona nie jest w pełni funkcjonalna, ponieważ cały kod na którym portal się opiera został stworzony przez zewnętrzną firme i jeśli bym chciał zmienić domene www strony to nie jestem w stanie tego zrobić, bo trzeba podać klucz licencyjny od tej zewnętrznej firmy co zakodowała strone - który jest przypisany do danego adresu www.

Sprzedający napisał tylko

"W skład aukcji wchodzi: domena internetowa nazwa.pl, opłacony hosting do 7 kwietnia 2020, oraz cały serwer z platformąstrony. Kod strony został napisany przez zewnętrzną profesjonalną firmę."

W skrócie mogłem dać 500zł i od ręki mieć taką samą stronę jak kupiłem (bo jest to gotowy szablon do pobrania), oraz licencje producenta a zapłaciłem 1500.

W regulaminie producenta piszę że jakakolwiek sprzedaż ich jest zakazana.

Co moge teraz zrobic?? jest jakas podstawa prawna zeby sprzedajacy oddal pieniadze?

Handel zazwyczaj polega na tym, że coś kupuje się taniej a sprzedaje drożej.
siwek12 napisał:
... W regulaminie producenta piszę że jakakolwiek sprzedaż ich jest zakazana. ...
Trudno powiedzieć czego dotyczy ów regulamin lecz naruszenie regulaminu to jeszcze nie przestępstwo.

No ale nie mogę edytować strony ani zmienić domeny bo jest potrzebny klucz którego sprzedający nie podał, a w opisie aukcji o tej dosyć istotnej sprawie nie wspomniał, jedynie co to "Kod strony został napisany przez zewnętrzną profesjonalną firmę."

siwek12 napisał:
No ale nie mogę edytować strony ...
Nabyłeś stronę a nie prawa autorskie do utworu, nie masz uprawnień do jej edytowania.

a gdyby strona przestała nagle działać przez zgłoszenie do firmy która kodowała stronę że ją odkupiłem (w ich regulaminie piszą że wtedy zawieszają stronę) będę mógł oczekiwać zwrotu od sprzedającego? strone kupiłem w poniedziałek w tym tygodniu

Ostatnia edycja:
siwek12 napisał:
a gdyby strona przestała nagle działać przez zgłoszenie do firmy która kodowała stronę że ją odkupiłem (w ich regulaminie piszą że wtedy zawieszają stronę) ...
Bez znajomości szczegółów można to określić jako działanie bezprawne, ma tutaj zastosowanie zasada wyczerpania prawa chyba, że ów "regulamin" to umowa licencyjna, a to bardzo wiele zmienia. Co do zasady licencjobiorca nie ma prawa rozporządzać licencją.

hmm i znowu problem w tym że na stronie twórcy kodu nie ma umowy licencyjnej a tylko ogólne "Zasady i Warunki" :mad:. w których piszą że "We do not give any reseller rights, the products can only be purchased only on our website".

sprzedający sprzedał stronę z kupionym kodem i wpisanym w pliku konfiguracyjnym unikalnym kodem przypisanym do domeny (za który też zapłacił) - na stronie producenta 1 klucz kosztuje właśnie te 500zł i jeden klucz można używać tylko na jednej domenie.

dlatego nie mogę przenieść strony z domeny A na domene b, mimo że posiadam wszystkie pliki to strona będzie działać tylko na domenie A

przepraszam że tak chaotycznie piszę, ale jestem strasznie zirytowany tą sytuacja

Powrót