Kupno telefonu umowa a zwrot

• Autor wątku Autor wątku oszukany_przez_oszus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oszukany_przez_oszus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam forumowiczów.

Wczoraj zakupiłem telefon marki Apple Iphone 6 64GB. Telefon znalazłem na portalu ogłoszeniowym olx, zrobiłem zdjęcia ogłoszenia przed wyjazdem i prawdopodobnym kupnem. Na miejscu spisałem wydrukowaną ze strony swiattelefonow.pl umowę kupna urządzenia . Sprzedający zachowywał się dość dziwnie tzn. mówił obejrzyj dokładnie itp . W umowie sprzedający dopisał że kupujący zapoznał się ze stanem telefonu i że towar jest używany bez gwarancji . Przy oglądaniu urządzenia bateria była naładowana w pełni , jednak po dojechaniu do domu ( 50 km ) zauważyłem że telefon ma już 85% baterii a nic nie było robione . Chcąc podłączyć ładowarkę okazało się że ta nie ładuje urządzenia, sprawdziłem na innym działa ładowarka . Dziś sprawdzałem na innej ładowarce i okazuje się że urządzenie nie ładuje się mimo że ładowarki są sprawne w 100% .

Podejrzewam wadę ukrytą sprzętu , w umowie jest dopisek że sprzedający jest odpowiedzialny wobec kupującego z tytułu rękojmi na zasadach określonych w art. 556 i następnych Kodeksu Karnego .

Dziś wykonałem telfeon do sprzedającego z informacją że telefon chcę zwrócić bo ma wadę ukrytą . Sprzedający nie chce przyjąć towaru, mówi że mogłem przez 24h coś z nim zrobić . Podpieram się tym że mam 14 dni na zwrot towaru a on dalej że nie przyjmuje itp .

Telefon leży bezużytecznie , nie wiem co mam robić :(

Zgłaszać sprawę na policję na podstawie umowy ?
Naprawiać na własny koszt ?

Przyznam że nie zamierzam ponosić dodatkowych kosztów , chciałbym najchętniej oddać telefon i odzyskać gotówkę ,ale sprzedający to uparciuch i mówi że nie przyjmuje .

Dodatkowo zauważyłem że na umowie podał swoje nie prawdziwe dane , jedynie adres zamieszkania się zgadza .

Pomocy.

oszukany_przez_oszus napisał:
w umowie jest dopisek że sprzedający jest odpowiedzialny wobec kupującego z tytułu rękojmi na zasadach określonych w art. 556 i następnych Kodeksu Karnego.
kodeks karny nie reguluje zasad rękojmi

Podejrzewam wadę ukrytą sprzętu , w umowie jest dopisek że sprzedający jest odpowiedzialny wobec kupującego z tytułu rękojmi na zasadach określonych w art. 556 i

następnych Kodeksu Karnego .
Więc w umowie jest błąd. Bo to jest art. 556 kodeksu owszem, ale cywilnego. Nie zmienia to faktu, że i bez tego zapisu rękojmia obowiązuje, a skoro tak - to bez znaczenia.

Dziś wykonałem telfeon do sprzedającego z informacją że telefon chcę zwrócić bo ma wadę ukrytą . Sprzedający nie chce przyjąć towaru, mówi że mogłem przez 24h coś z nim

zrobić . Podpieram się tym że mam 14 dni na zwrot towaru a on dalej że nie przyjmuje itp .
Bo nie masz 14 dni na zwrot, żebyś miał, to sprzedawca musiałby być firmą (a Ty miałbyś fakturę lub gwarancję), a zakup musiałby nastąpić wysyłkowo. W ogóle tego nie ruszaj,

bo gość próbuje wykorzystać fakt, że prawa nie znasz - a po takim tekście uznał, że ni w ząb nie znasz. Nie masz 24h, czas nie jest limitowany.

Dodatkowo, z tytułu rękojmii to sprzedawca wybiera, jaki sposób rozwiązania problemu zaoferuje:
a) zwrot pieniędzy w zamian za towar
b) naprawienie wady na swój koszt
c) zwrot części pieniędzy poprzez obniżenie ceny

I co prawda Ty sam proponujesz jedną z tych dróg, ale on może zaproponować inną.

Jak to zrobić? A wyślij list polecony za potwierdzeniem odbioru ze swoją propozycją rozwiązania problemu na jeden z powyższych sposobów i czekaj na odzew.

Syphar napisał:
Dodatkowo, z tytułu rękojmii to sprzedawca wybiera, jaki sposób rozwiązania problemu zaoferuje:
a) zwrot pieniędzy w zamian za towar
b) naprawienie wady na swój koszt
c) zwrot części pieniędzy poprzez obniżenie ceny

Nie przesadzasz czasem? :o

Przecież sprzedawca na dzień dobry może odrzucić roszczenie.
Sprzedawca nie ma obowiązku uznać roszczenia :o

Syphar napisał:
Nie masz 24h, czas nie jest limitowany.

Zapewne sprzedający miał na myśli to, ze kupujacy mógł sam uszkodzić telefon w ciągu 24h.

Ostatnia edycja:
Odrzucić to może zawsze. Myślałem, że to domyślne.

Syphar napisał:
Odrzucić to może zawsze. Myślałem, że to domyślne.

Niekoniecznie biorąc pod uwagę to co napisałeś wcześniej ;)

Syphar napisał:
bo gość próbuje wykorzystać fakt, że prawa nie znasz - a po takim tekście uznał, że ni w ząb nie znasz.

Sprzedający zachowywał się dość dziwnie tzn. mówił obejrzyj dokładnie itp
Nie widzę w tym nic dziwnego. Ot, lepiej obejrzeć dokładnie i nie żałować zakupu.
odatkowo zauważyłem że na umowie podał swoje nie prawdziwe dane , jedynie adres zamieszkania się zgadza .
Dlaczego nie spisałeś danych z dowodu osobistego ?

Niestety, ale z tego co napisałeś, przypuszczam, że sprawa nie zakończy się szybko i bezboleśnie. Zastanawia mnie fakt, twojego niedbalstwa. Kupując jakikolwiek używany sprzęt, należy sprawdzić jego wszystkie funkcje i ogólny stan techniczny, aby nie ponosić dość kosztownej nauczki, jak w Twoim przypadku.

Powrót