Kupno telefonu

• Autor wątku Autor wątku siwy98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwy98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem tutaj pierwszy raz i nie wiem czy pisze we właściwym dziale.
Mój problem polega na tym, że kumpel poprosił mnie o kupno telefonu. Zgodziłem się, dostałem pieniądze na telefon (2600zł) i jakieś grosze dla mnie.
Kilka dni później odebrałem telefon, pan wystawił fakturę na mnie. Napisałem do kumpla, że telefon odebrany- co dalej. Napisał, że jeśli mu go przywiozę, dostanę 200zł. Zgodziłem się, pojechałem ze znajomym zawieźć ów przedmiot wraz z fakturą. Dostałem swoją zapłate. Dwa dni później przyjeżdża do mnie jego ojciec mówiąc mi że te pieniądze były kradzione, powiedział że jedzie teraz oddać telefon do sklepu. Zaczął również grozić policją, że zaskarży mnie o kupno tak drogiego telefonu (nie wiem co w tym złego). Nastepnie powiedział, że mam oddać pieniądze które dostałem od jego syna za to, że kupiłem telefon (200zł) i zapomina o policji i o całej tej sprawie. Dodał że mam na to tydzień.
I tutaj pojawia się moje pytanie co powiniennem zrobić w tej sytuacji: oddać pieniądze czy olać tą sprawę? Czy policja może mi w tej sprawie coś zrobić? Serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę udanego dnia.

Nie, jesteśmy nieletni. On ma 14, a ja 16 lat. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź.

Umowa, którą zawarłeś ze sprzedawcą telefonu jest na razie nieważna i telefon nie jest Twoją własnością. Stanie się ważna dopiero wtedy, gdy potwierdzi ją Twój przedstawiciel ustawowy (rodzic lub opiekun). Powiadom o tym sprzedawcę.

Tyle, że ojciec tego chłopaka już zwrócił ten telefon w tym sklepie. Także ta sprawa już jest załatwiona i chodzi mi teraz o to czy powiniennem oddawać te 200 zł temu jakże ojcu. Czy coś mi grozi jeśli ojciec kumpla pojdzie na policje?

Powrót