Kupno uszkodzonego telefonu na aukcji

• Autor wątku Autor wątku j232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

j232

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam
kupilem na allegro telefon, przyszedl, ale nie dziala obracanie ekranu(sprawdzałem pare razy, resetowałem itd), uszkodzony jest akcelometr czy cos takiego, gosc mi mowi ze u niego wszystko dzialalo itd(ale sciemnia bo sie smiał), czy jest szansa na odzyskanie pieniedzy od niego? chce telefon odeslac, a zeby oddał mi pieniadze. na co sie powolywac, osoby prywatne.

Telefon odesłałem, gość pisze że ma być sprawny..., powołałem się art 556kc.

tak, telefon odeslalem
ale co zrobic jak nie odda pieniedzy ew nie naprawi telefonu ?

teraz widze że sprzedajacy nie odebrał paczki, jest awizo, co zrobic jak paczka przyjdzie spowrotem ? lub nie zwróci pieniedzy lub nie naprawi telefonu ?

Pomoze ktos ? Jak nie obierze telefonu albo powie ze byl sprawny, choc nie był i odesle telefon

Pozostaje sąd i udowodnienie stanu w jakim Ci telefon przysłał.

Przecież kazdy by mogl wysylac uszkodzony jako sprawny, nie chroni mnie to ?

Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

O tym cały czas mówimy przecież. Skoro Ty pozywasz sprzedającego z tego art. to musisz wykazać istnienie tej wady w momencie, kiedy ryzyko przeszło na Ciebie.

Przeciez specjalnie nie popsułem, w sumie nie wiem czy sie da nawet :)))
Sprzedajacemu praktycznie o tym napisałem ze to nie działa
Wiec na sprawie powiem ze jak mi przyszedł telefon to nie działała funkcja? Jak allegro sie na to zapatruje ?
A co zrobić jak nie odbierze telefonu ? Odbierać go jak wróci ?

A sprzedajacy powie, ze jak wysylal to dzialala. Ty nie udowodnisz, ze nie dzialala, czyli art 6kc i przegrywasz.

Tak jak pisałem, każdy by tak robił, wysyłał telefon niesprawny, a wmawiał że wysłał sprawny. Czy tak działa nasze prawo ? Nie da się nic zrobić ?? Porażka

Nikt nie mówił, że nic się nie da zrobić. Wysyłasz na reklamację. Jak oleje i nie odbierze to szukasz rzeczoznawcy, który wystawi na ten temat opinię. Z opinią pozywasz sprzedawcę do sądu i tam to już nikt nie powie z góry co będzie. Jak sprzedawca się uprze to sąd powoła biegłego za kilka tysięcy i ten powie kto ma rację i ten ktoś za to wszystko zapłaci.

Albo rzeczoznawca nie bedzie w stanie tego wykazac jednoznacznie, wtedy placi pozywajacy, bo to on technicznie przegrywa sprawe

Jestem ciekaw co na to administracja allegro odpisze, bo gość leci w kulki

Poczytaj setkę wcześniejszych wątków na podobny/identyczny temat bo widze, ze odpowiedzi userów forum nie korelują z twoim tokiem rozumowania.

j232 napisał:
Jestem ciekaw co na to administracja allegro odpisze, bo gość leci w kulki

Nic nowego, że masz złożyć reklamację.

Administracja allegro ma w tym przypadku taką samą moc sprawczą jak pan Zenek spod monopolowego.

minął prawie tydzień, a gość nie odbiera paczki, coś gadał że odbierze, ale coś kręci, co zrobić jak nie odbierze? paczka wróci do mnie i czy ją przyjąć czy odesłać spowrotem ?

Gdzie chcesz ją odesłać, jak Ty jesteś nadawcą? Jak nie odbierzesz to trafi do Koluszek, a potem na licytację. Dwa razy nieodebrana paczka to tak jakby była doręczona w dniu pierwszego awizo, taki jest skutek prawny.

Powrót