kupno używanego samochodu, a sprawa OC

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
818
Witam

W sytuacji, kiedy nabywam używany samochód, który posiada ubezpieczenie OC dotychczasowego właściciela, ale z opłaconą niepełną składką za cały rok (na umowie polisy są płatności kwartalne, a więc 4 raty. W dniu sprzedaży auta jest zapłacona 1 z 4) to mam obowiązek opłacania tej składki, czy mogę zawrzeć inną, tańszą w innym TU?

Możesz zawrzeć swoją w dniu kupna auta. A za brakujące składki proporcjonalnie do okresu ubezpieczenia będzie odpowiedzialny sprzedający. Pamiętaj żeby też w dniu kupna auta wypowiedzieć poprzednie ubezpieczenie.

Rozumiem, że mam bezwzględny obowiązek wypowiedzenia polisy poprzedniego właściciela, jeśli nie chcę korzystać z tego ubezpieczenia?

Jeśli nie chcesz płacić za nie zapłacone raty to tak. Chyba że chcesz żeby ci zrobiło rekslkulacje i zapłacić to nie. I pamiętaj że takie ubezpieczenie sie samo nie odnowi. Ubezpieczenie jest przypisane do auta a nie do osoby.

1. Czy można wypowiedzieć tę umowę np po miesiącu, przed terminem płatności drugiej raty składki?
2. Czyli mogę korzystać z ubezpieczenia, ale czy wtedy TU ma obowiązek przekalkulowania składki indywidualnie na mnie? Chodzi o to, że osoba, od której jest odkupione auto nie ma zniżek. Ubezpieczenie jest na kwotę 2000zł za rok, natomiast w innym towarzystwie zaproponowano mi 350zł za rok.

1. tak mozesz w kazdym momencie. ale pamietaj ze moga tez zrobic rekalkulacje za czas kiedy masz polise
2. nie ma takiego obowiazku.

Co to znaczy, że mogą zrobić rekalkulację, skoro napisałaś, że TU nie ma obowiązku przeliczenia indywidualnego składki na mnie?

Obowiązku nie ma ale może to zrobić. Szczególnie dzieje się to w przypadku kiedy nowy właściciel ma dużo niższe zniżki itd

Powrót