Kupno w internecie zwrot

• Autor wątku Autor wątku rysiuxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rysiuxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, czy kupując nowy towar od osoby prywatnej w serwisie allegro mam prawo do zwrotu? W opisie aukcji była notka o braku możliwości zwrotu towaru oraz nie było napisane nic o gwarancji itp cena towaru jest niższa o 50% od rynkowej. A okazało się że produkt ma wadę fabryczną (mimo że był nowy oryginalnie zapakowany)

Nie masz prawa do zwrotu. Masz jedynie prawo do reklamacji z tytułu rękojmi.

Jakie są warunki takiej reklamacji? Jakie warunki muszę spełnić? Co jeśli sprzedający odmówi?

Towar był fabrycznie nowy w oryginalnych opakowaniach, dokładnie taki jak na zdjęciach. Wada ukazała się dopiero po podłączeniu urządzenia do specjalistycznej maszyny pomiarowej a więc sprzedający nie mógł wiedzieć o tej wadzie, na forum w poradniku znalazłem taki wpis

"WAŻNE! Sprzedawca nie jest związany okolicznościami podanymi powyżej, jeśli wykaże, że zapewnień (np. dotyczących właściwości produktu) nie znał, ani oceniając rozsądnie, znać nie mógł, albo że nie mogło ono mięć wpływu na decyzję Konsumenta o zawarciu umowy, bądź jego treść sprostowano przed zawarciem umowy."

Poradnik dotyczy umowy pomiędzy konsumentem, a przedsiębiorcą. Tutaj mamy dwie osoby fizyczne.

Możesz reklamować rzecz, jeśli ta posiada wadę. Użyj opcji szukaj, na forum są setki wątków dot. korzystania z rękojmi.

A jeśli sprzedawca kategorycznie odmawia? W sądzie mogę coś ugrać? Czy gra niewarta świeczki?

No przyjęcia reklamacji twierdzi ze towar był nowy oryginalnie zapakowany i nie miał pojęcia o wadzie fabrybcznej

nie zastanowiło cie że cena jest niższa? Czy Polacy w końcu zrozumieją, że okazję nie istnieją i jeśli chcesz coś dobrego to kup jak najdroższe.

rysiuxxx napisał:
No przyjęcia reklamacji twierdzi ze towar był nowy oryginalnie zapakowany i nie miał pojęcia o wadzie fabrybcznej
To nie ma znaczenia. Musi umożliwić Ci reklamowanie rzeczy. Poinformuj go o tym, że zgodnie z zapisami kodeksu cywilnego o rękojmi (jeśli odpowiedzialności nie ograniczył, ani nie wyłączył) jako sprzedający odpowiada za wady sprzedawanej przez siebie rzeczy i ma obowiązek rozpatrzenia reklamacji.

Akurat w tym wypadku jestem sprzedającym pisałem jako kupujący aby dowiedzieć się co może a czego nie bo to dziwna sytuacja. Jako sprzedający nie wiem jak zareagować na to, gdyż towar wysłałem nowy w pudełku a po 3 tygodniach praktycznie okazuje się (wg kupującego) że miał wady. Nie mogę wykluczyć też że przez ten okres to on je uszkodził i terez że tak powiem "szuka głupka". Twierdzi że będzie miał jakąś notatkę z serwisu że towar był nie sprawny. Jak mam do tego podejść on straszy mnie sądami itp a ja nie wiem co zrobić. Dodam że towar jest w jednokrotnie otwieralnym opakowaniu nie był otwierany nigdy dopiero przez kupującego a on dodatkowo używał produktu (część samochodowa)

FreeG napisał:
To nie ma znaczenia. Musi umożliwić Ci reklamowanie rzeczy. Poinformuj go o tym, że zgodnie z zapisami kodeksu cywilnego o rękojmi (jeśli odpowiedzialności nie ograniczył, ani nie wyłączył) jako sprzedający odpowiada za wady sprzedawanej przez siebie rzeczy i ma obowiązek rozpatrzenia reklamacji.

A jeśli na stronie o mnie jest wpis cytuje:
Nie przyjmuję zwrotów jeśli nie jest inaczej napisane w opisie aukcji!!!

To można potraktować jako wyłączenie

rysiuxxx napisał:
Akurat w tym wypadku jestem sprzedającym pisałem jako kupujący aby dowiedzieć się co może a czego nie bo to dziwna sytuacja.
Żarty sobie robisz? Myślisz, że musisz podchodzić forumowiczów? Prawo jest jedno i odpowiedź byłaby i jest dokładnie taka sama.

rysiuxxx napisał:
Jako sprzedający nie wiem jak zareagować na to, gdyż towar wysłałem nowy w pudełku a po 3 tygodniach praktycznie okazuje się (wg kupującego) że miał wady. Nie mogę wykluczyć też że przez ten okres to on je uszkodził i terez że tak powiem "szuka głupka".
Powtarzam - sprzedający ma obowiązek rozpatrzyć reklamację. Będziesz miał rzecz, to ustalisz czy faktycznie ma wadę i jaką decyzję podjąć.

rysiuxxx napisał:
To można potraktować jako wyłączenie
Nie.

I nie mówimy o żadnym zwrocie tylko reklamowaniu z powodu wady.

Powrót