Kupowanie grafik

• Autor wątku Autor wątku Detniopassid50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Detniopassid50

Użytkownik
Odpowiedzi
37
kupowanie grafik zazwyczaj wygląda prosto, rozmawiam z osobą która się zajmuje grafiką przez Facebook czat (messenger), podaje swój cennik, wybieram dogodną opcję, wpłacam pieniądze tej osobie i po czasie dostaje grafike zazwyczaj jakiej oczekiwałem.

Później grafiki wykorzystuje w swoich projektach najróżniejszych oznaczając osobę w creditsach lub nie od której kupiłem.

Ale ostatnio zaczełem się martwić, bo w sumie jakie i czy w ogóle mam prawa do kupionej tak grafiki? co mogę z nią zrobić? W przypadku problemów rozmowa z FB i dowód wplaty wystarczy że kupilem grafiki? Na jakie rzeczy z taką grafiką mogę sobie pozwolić?

//edit

Oraz najważniejsze, jak powinno to wyglądać poprawnie aby mieć pełne prawa do zakupionych grafik i żadnych problemów w przyszłości?

Ostatnia edycja:
Detniopassid50 napisał:
... bo w sumie jakie i czy w ogóle mam prawa do kupionej tak grafiki? ...
W opisany sposób nabywasz jedynie licencję nie wyłączną, pięcioletnią chyba, że we wiadomościach wskazany jest dłuższy okres.

Detniopassid50 napisał:
... jak powinno to wyglądać poprawnie aby mieć pełne prawa do zakupionych grafik i żadnych problemów w przyszłości? ...
Umowa pisemna ze wszystkimi regulacjami wymaganymi Prawem Autorskim - Rozdział 5 - temat wielokrotnie omawiany.

Ostatnia edycja:
Powrót