R
Reggi
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, sprzedałem na portalu olx uszkodzonego iphone 3g za 50 zł, w telefonie nie działały głośniki (ani do rozmów, ani zewnętrzny) co opisałem w ogłoszeniu, nie licząc tego wszystko działało. kupujący przelał mi pieniądze i wysłałem telefon w poniedziałek (02.03.2015) po otrzymaniu pieniędzy. w piątek dostałem wiadomość, że telefon jest niezgodny z ogłoszeniem, że nie działa system i nie ma w nim aparatu (co jest niemożliwe, ponieważ robiłem nim zdjęcia), oraz że telefon się grzeje i wyłącza (co podczas mojego użytkowania nie występowało) stwierdził też, że jeśli do poniedziałku 09.03.2015 nie otrzyma zwrotu pieniędzy 50 zł + 9.50 wysyłka, zgłosi sprawę na policje. gdy poprosiłem o zdjęcie na którym widać brak kamery i niedziałający system (logo itunes i kabel) w celu weryfikacji uszkodzeń, nie otrzymałem ich, a w dalszej rozmowie wyszło, iż kupujący rozebrał telefon i oznajmił, że poza kamerą, brakuje w nim tez śrubek (twierdzi, że zaniósł go do serwisu i ma na to zaświadczenie, którego zdjęcia/skanu też nie otrzymałem, jednak wcześniej mógł go sam rozbierać i w zasadzie nie wiadomo co jeszcze z nim zrobić). i tu pojawia się pytanie, czy powinienem zwrócić pieniądze? telefon sprzedawałem jako w 90% sprawny i w ogłoszeniu opisałem uszkodzenie. dodam jeszcze, że gdy dzwoniłem do kupującego i próbowałem się dogadać, ten tylko na mnie krzyczał, groził mi policją, sądami i nie dał nawet dojść do słowa.
wiem, że kwota jest śmieszna i dla świętego spokoju najchętniej bym zwrócił to 60 zł, ale sumienie nie daje mi spokoju, żeby dać się tak oszukać, więc prosiłbym o radę, czy powinienem zwrócić pieniądze? czy dla 60 zł nie warto robić sobie problemów? jakie mogą byc z tego konsekwencje?
wiem, że kwota jest śmieszna i dla świętego spokoju najchętniej bym zwrócił to 60 zł, ale sumienie nie daje mi spokoju, żeby dać się tak oszukać, więc prosiłbym o radę, czy powinienem zwrócić pieniądze? czy dla 60 zł nie warto robić sobie problemów? jakie mogą byc z tego konsekwencje?