Kupujący stwierdził,że towar nie działa i żąda zwrotu.Proszę o pomoc !

• Autor wątku Autor wątku User3000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

User3000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
a) os fizyczna
b)reklamacja na podstawie towar nie zgodny z umową
c)Kup Teraz

Witam :) towar dotarł do klienta 3 dni temu.Klient po 1 dniu stwierdził,że chłodzenie do procesora w komputerze jest uszkodzone.Napisałem mu ,że chłodzenie działało przed wysyłką i nic na to nie poradze jeśli Pan coś uszkodził.Na 2 dzień napisał ,że był u informatyka i stwierdził,że chłodzenie jest niesprawne na 100 % i zażądał zwrotu pieniędzy,a potem odesłaniu towaru.Myślę,że dogadam się z kupującym i najpierw mi wyśle chłodzenie.Problem w tym jeśli okaże się ono uszkodzone,a ja wysyłałem je sprawne ( sprawdzałem przed wysyłką) będe musiał mu zwrócić pieniędzy,choć to nie ja je uszkodziłem ? Dodam,że mam na to gwarancję.Ale nie chciałbym brać na straty sklepu,jeśli koleś coś uszkodził z własnej winy.Proszę o pomoc Z góry dziękuje pozdrawiam serdecznie ! :)

Kto jest sprzedawcą, a kto kupującym i jaka jest data zawarcia umowy?

Sprzedajacym jestem ja, a data zawarcia umowy to 2 stycznia

Rozumiem, że prowadzisz e-sklep, a klient jest konsumentem.
Jeśli kupujący odstąpi od umowy (może to zrobić w terminie 14 dni od odbioru) i odeśle komputer musisz zwrócić mu cenę i koszty przesyłki do niego. Jeśli jednak stwierdzisz, że dokonano zmian obniżających wartość urządzenia, możesz potrącić odpowiednią kwotę ze zwracanej ceny.

Nie prowadze e-sklepu jestem osoba fizyczna tzn normalny czlowiek chcacy sprzedac cos na allegro

W takim razie kupujący może reklamować komputer na podstawie przepisów o rękojmi. Musisz rozpatrzyć reklamację i uznać ją lub nie. jak otrzymasz przesyłkę sprawdź przy odbiorze i ewentualnie na dowód spisz protokół.

Ostatnia edycja:
Uwazam ze koles chce mnie zrobic w bambusa.Jestem uczciwy i nie chce zeby on stracił ani ja.ale nie bede odpowiadac za to ze on popsuł towar 😕

Chodzi mi oto ze klient pewnie uszkodził z wlasnej winy i jak i nie chcialbym zostac zrobiony w balona.Niemozliwe zebym wyslal niesprawne gdyż toż przed wysyłka było sprawdzone

User3000 napisał:
Chodzi mi oto ze klient pewnie uszkodził z wlasnej winy i jak i nie chcialbym zostac zrobiony w balona
To, przede wszystkim, ujawnij te ewentualne uszkodzenia przy odbiorze, spisz protokół na dowód.

Proszę Pana,mam pytanie jeśli klient odeśle do mnie chłodzenie,i będzie ono uszkodzone.Co wtedy ? mogło stać się tak,że kurier uszkodził lub on.Będe musiał wtedy oddać mu pieniądze ?

Panie Cedwah dodam ,że jest to uszkodzenie nie mechaniczne tzn że np coś jest wgięte itp ) tylko takie ,że po podlączeniu do komputera urządzenie nie działa poprawnie,więc jak mam to sprawdzić przy odbiorze ?

Sprawdź przy odbiorze co w ogóle jest w środku - szczególnie jeśli przesyłka będzie uszkodzona - i dokonaj oceny wizualnej, resztę sprawdzisz już po odbiorze - możesz sfilmować odpalenie komputera i dalsze czynności.

Panie Cedwah a jeśli będzie nie działało,( zapewne tak będzie bo klient tak mi pisze ) co wtedy ? będe musiał mu zwrócić pieniądze za chłodzenie ? moim zdaniem nie mam dowodów na to ,że on to zniszczył bo wysłał zdjęcia i jest wszystko OK :( co mam poczynić w takiej sprawie ?

Na to pytanie z przyczyn oczywistych nie odpowiem. Jeśli uznasz, że reklamacja kupującego ma uzasadnienie, zwróć cenę albo niezwłocznie napraw komputer i odeślij, w przeciwnym przypadku odrzuć reklamację i odeślij na koszt kupującego.

Powrót