Kupujący zapłacił, ale nie odbiera paczki

• Autor wątku Autor wątku gios
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gios

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Sprzedałem używany przedmiot poprzez licytację na aukcji jako osoba prywatna, nie firma, kupujący wpłacił za przedmiot, wysłałem paczkę, jednak kupujący jej nie odbiera. Jak mam postępować w tym przypadku ? czy odbierać paczkę jeżeli wróci do mnie ? kto zostanie obciążony kosztami wysyłki, oraz powrotu paczki ? czy jeżeli paczka wróci do mnie jestem zmuszony odesłać kupującemu pieniądze ? jeśli tak to czy i ile mogę potrącić z racji opłat za wysyłkę, zwrot paczki, magazynowanie, poniesiony czas etc.

z tego co mi wiadomo jesli paczka wroci to masz obowiazek ja odebrac i przechowywac, jesli kupujacy sie nie zglosi przez jakis tam czas chyba dwa lata to juz nie ma do tego prawa, ale jesli sie zglosi po nią ponownie bedzie musial ponieść wszystkiue koszty zwiazane z obiema wysyłkami, chyba mozesz rowniez pobrac opłatę za przechowanie tego, to co napisalem jest napisane "z tego co słyszałem" dlatego poczekajmy az ktos kto sie zna sie wypowie

A próbowałeś się skontaktować z kupującym telefonicznie i spytać dlaczego nie odebrał paczki?

Pisałem wiadomość mailową o tym że paczka jest awizowana i czeka na poczcie, otrzymałem wiadomość zwrotną typu dziękuję za informację. Czy jeżeli paczka wróci i kupujący będzie chciał zwrotu pieniędzy, mam obowiązek to zrobić ?

Powrót