kurator dla osoby nieznanej z miejsca pobytu

• Autor wątku Autor wątku IrW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IrW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Gmina złożyła do sądu wniosek o przeprowadzenie postępowania spadkowego po naszym tacie. Nie jest znany adres mojego brata. Jedyne co wiadomo to, że przebywa gdzieś w Niemczech. Następnie złożyła więc wniosek do sądu o ustanowienie kuratora dla osoby nieobecnej i w tym wniosku wskazali mnie na kuratora. Czy mogę odmówić? Czy gmina nie powinna wcześniej zapytać mnie o zdanie?

Możesz argumentować swoją odmowę tym, że kurator jest przedstawicielem osoby nieznanej z miejsca pobytu i powinien reprezentować i bronić praw tej osoby, a Ty, jak wnioskuję z pytania, raczej prawniczego wykształcenia nie masz? Możesz podeprzeć się postanowieniem SN z 14.04.2016 r., IV CSK 412/15 oraz, no i powiedzmy, powszechnie stosowaną praktyką, że kuratorami zostają pracownicy sądu.

Dziękuję. Wykształcenia prawniczego nie posiadam. Z drugiej jednak strony zależy mi, by ta sprawa spadkowa jednak się odbyła, bo z czasem może być jeszcze trudniej ją przeprowadzić.

Pytanie nieco z innej strony. Zakładając, że się zgodzę, bo nie sądzę, że ta sprawa przerasta moje możliwości intelektualne, czy sąd może nie wyrazić zgody bym została kuratorem brata?, bo jak piszesz stosowaną praktyką jest, że kuratorami zostają pracownicy sądu. Czy zdarza się, że kuratorami zostają też członkowie rodziny, którzy tak jak ja są już uczestnikami postępowania (jestem jedną ze spadkobierców)?

Wg mojej wiedzy jak najbardziej możesz w tej sprawie zostać kuratorem brata i go reprezentować na sprawie. Jak najbardziej zdarza się, że kuratorami są członkowie rodziny.

Powrót