Kurator Sądowy a wyjazd za granicę.

• Autor wątku Autor wątku omnic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Podal adres stalego zameldowania w Polsce.
Ta prosbe o zmiane miejsca pobytu ma zlozyc na rece kuratora?

Prośbę o zgodę na zmianę miejsca stałego pobytu kieruje do Sądu Okręgowego Wydział Penitencjarny, w okręgu którego będzie przebywał po opuszczeniu Zakładu Karnego. W terminie 7 dni od opuszczenia Zakładu Karnego zgłasza się do kuratora do Sądu Rejonowego i tam również przedstawia swoją sytuację.

Finister dziekuje za odpowiedz,a czy mozesz mi jeszcze odpowiedziec jak dlugo Twoim zdaniem oczywiscie wynikajacym z doswiadczenia plynacego z podobnych spraw z ktorymi
mialas do czynienia,bedzie musial czekac na odpowiedz?

To zależy wyłącznie od danego sądu i tego jaka jest tam ilość i kolejka spraw/wniosków do rozpoznania. Z praktyki od tygodnia do miesiąca/dwóch. Sugeruję zadzwonić do Wydziału Penitencjarnego i zwyczajnie zapytać ile czasu potrwa rozpoznanie wniosku o zgodę na zmianę miejsca stałego pobytu. Powiedzą orientacyjnie ile.

Tak zrobie,zadzwonie i zapytam.
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!

forg napisał:
Jasne, nie może.
A kurator uda się pod wskazany adres w Polsce, zrobi to kilkakrotnie, nie zastanie dozorowanego i wyśle stosowną informację do Sądu właściwego do podjęcia stosownych kroków. Proste? Czym te kroki mogą skutkować jest chyba oczywiste?
Skonsultujesz powyższe ze znajomą sędziną?

skonsultować mogę jak tylko ją spotkam ;)

Oczywiście nie mówię, że kurator ma nie wiedzieć o tym że dany osobnik wyjeżdża za granicę, bo wiedzieć powinien, ale nie może zabronić.

Po wtóre, zawsze w takim sytuacji, jak to ktoś już pisał na forum warto prowadzić zeszyt kontaktów (telefonicznych) z kuratorem z informacją o dacie i godzinie kontaktu i temacie rozmowy. Na tej podstawie + ewentualny billing połączeń będziemy w stanie potwierdzić nasze kontakty

Swoop napisał:
Oczywiście nie mówię, że kurator ma nie wiedzieć o tym że dany osobnik wyjeżdża za granicę, bo wiedzieć powinien, ale nie może zabronić.

Jak widzę dalej nie rozumiesz. Zabronić nie może. Ale może wymagać takiej malutkiej drobnostki, totalnie nieistotnej - osobistego kontaktu z dozorowanym. Ba - nie "może" a "powinien".

Swoop napisał:
Po wtóre, zawsze w takim sytuacji, jak to ktoś już pisał na forum warto prowadzić zeszyt kontaktów (telefonicznych) z kuratorem z informacją o dacie i godzinie kontaktu i temacie rozmowy. Na tej podstawie + ewentualny billing połączeń będziemy w stanie potwierdzić nasze kontakty

Jasne. A może wysyłajmy listy polecone ze szczegółowym opisem co robiliśmy w ciągu opisywanego okresu?

Dochodzę do wniosku, że zarówno dozorowani (co mogę zrozumieć) ale i niektórzy kuratorzy (to mnie przeraża) nie rozumieją istoty dozoru.

witam

mam pytanie czy podczas warunkowegoo predterminowego zwolnienia mzna starac sie o zdjecie nadzoru kuratora,jesli tak po jakim czasie

dublujesz pytania, a ten temat dotyczy czego innego

Odświeżę temat.

Mam dozór kuratora sądowego i przebywam za granicą gdzie pracuję. Kurator skontaktował się ze mną poprzez majl. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy kurator może wyznaczyć mi termin do osobistego stawienia się na spotkanie? Bo nie uśmiecha mi się jeździć do Polski ponad tysiąc kilometrów na każde wezwanie kuratora. Jeśli nie to czy w ogóle mam obowiązek jechać do Polski się z nim zobaczyć osobiście?

2. Czy może żądać podania takich informacji jak adres pod którym przebywam za granicą, z kim mieszkam, gdzie pracuję, na jakim stanowisku czy ile zarabiam?

3. Czy kurator przesyłając mi pocztą elektroniczną pouczenia, wzory oświadczeń lub jakiekolwiek inne dokumenty, może korzystać z formatów plików objętych zamkniętą licencją i wymagających zakupienia komercyjnego oprogramowania do ich odtworzenia? Czy mogę wymagać od kuratora aby przesyłał mi dokumenty w wolnym lub darmowym formacie?

Tak, kurator to wszystko może, a jak się będziesz stawiał, to może też wysłać wniosek do sądu o odwieszenie ci wyroku i wtedy zamiast wezwania od kuratora dostaniesz nakaz aresztowania z ewentualnym darmowym transportem do PL.

Potwierdzam. Kurator jak najbardziej może Cię wzywać do sądu kiedy tylko uzna za stosowane i jak często uzna za stosowne. A Ty masz obowiązek stawiać się na wezwania i udzielać informacji i wyjaśnień co do swojej sytuacji. Kurator nie musi przesyłać Ci żadnych dokumentów mailem. Może Ci je wręczyć osobiście podczas waszego spotkania w sądzie. Od Ciebie zależy czy się dostosujesz i podporządkujesz dozorowi czy wolisz dopuścić do zarządzenia kary i odsiedzieć wyrok w zakładzie karnym. Obowiązku pobytu za granicą nie ma. Jak Ci się nie uśmiecha jeździć do Polski tysiąc kilometrów to wracaj na stałe i wtedy kurator będzie odwiedzał Ciebie a w domu, a i Ty do sądu będziesz miał bliżej.

Powrót