KURATOR SĄDOWY

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest

Witam serdecznie:)

Wlasnie sie zalogowalem do was na forum i szukam pilnie informacji gdzie i w jaki sposob mozna odbyc praktyke sadowa a pozniej zdawac aplikacje kuratorska?
Czy ma sens jak sie nie ma znajomosci w sadzie odbyc praktyke a pozniej aplikacje czy raczej sobie darowac?
I najwazniejsze,gdzie dokladnie sie zglosic(do kogo)zeby mnie nie zbyli jakimis plytkimi informacjami...

P.S

Prosilbym o konkretne informacje a nie o domysly;)

Pozdrawiam cieplo,Marek

Witaj :)
Niezwykle trudno jest dostac się na aplikację kuratorską. Wiem,jak to działa w moim okręgu (nie wiem,czy takie same zasady obowiązują w innych).
Kandydaci na aplikantów kuratorskich wyłaniani są w drodze konkursu, egzaminów. Na ten rok Ministerstwo przewidziało ok. 350 etatów na całą Polskę, z czego okręg warszawski otrzymał tylko 7 etatów. Trudno przewidziec jaka będzie polityka kadrowa na nastepne lata. Wiadomo,że trwają prace nad nowelizacją Ustawy o kuratorach sądowych, zmierzające m.in. do uzawodowienia kurateli sądowej.
Nie będe się wypowiadac nt znajomości w dostaniu się na aplikację :)
Dokumenty należy złożyc do Prezesa Sądu Okręgowego.
Najlepszą praktykę można zdobyc poprzez funkcję kuratora społecznego, co i tak nie gwarantuje dostania się na aplikację.

Powrót