KURATOR ZAWODOWY, KURATOR SPOŁECZNY

• Autor wątku Autor wątku ASIA Ż
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jestem kuratorem społecznym - nastawionym na pomaganie moim nadzorowanym. Nie podaje nieprawdy w sprawozdaniach,ale sprwadzam w kilku źródłach wiarygodnośc rozmówcy. nie umawiam sie na spotkania, odwiedzam przynajmniej raz w miesiącu swoich podopiecznych. Nikt nie zamyka przede mna drzwi :)

[cytat="basiabp"]nastawionym na pomaganie moim nadzorowanym[/cytat]

brawo :ok:

basiabp oby tak dalej i oby jak najwięcej takich jak ty

To fajnie - tylko jest jeden szkopuł .Kurator społeczny nie może poprzeć żadnego wniosku, przeprowadza wywiad , zadaje pytania itp. no i oki:) podlega kuratorowi zawodowemu- który może więcej- ale nie koniecznie to czyni.....

Kurator społeczny nie może ?? Ale zawodowy może, czy tylko może wystąpić z wnioskiem ?? Chodzi mi o to, czy osoby godne zaufania mogą poświadczyć w jakiś sposób za skazanego, poręczyć za niego i poprosić kuratora zawodowego do poparcia wniosku o warunkowe.

Był u mnie dzisiaj kurator w sprawie opinii, do przepustki. Mogę zaserwować hymny pochwalne? Naprawdę w porządku facet :ok:

Mam pytanie czy mogę iść do kuratora zawodowego i dowiedzieć się jaki wyrok mojemu mężowi chcą odwiesić?(mąż jest już w ZK więc sam nie może)Proszę o odp.

nie wiem czy kurator zawodowy bedzie wuedział ale iść zawsze możesz

Kurator zawodowy może wystąpić z wnioskiem o warunkowe, zgadza się ?? Jak można wystąpić o tego kuratora ?? Czy kiedy mój J. będzie teraz stawał przed sądem penitencjarnym i dostanie "blachę" (co jest oczywiste), może poprosić sąd o przydzielenie mu takiego kuratora ???

Ile się czeka na przesłanie opini kuratora do zakładu ponieważ kurator był około 3 tygodnie temu u mnie i jeszcze w zakładzie nie mają tej opini.Jednak opinie zlecił zrobić areszt śledczy w którym mąż wcześniej przebywał czy w takim wypadku jak mąż jest już w zakładzie czy przeslą tą opinię do zakładu??
Czy ja mogę zadzwonić do kuratora i zapytać jak się ma sprawa oraz czy mogę również zadzwonić do aresztu i zapytać czy tam to nie utknęło??

Oczywiście możesz zadzwonić i powinni udzielić ci takiej informacji
Opinia tak dlugo idzie bo kurator wyslal opinię do AŚ gdzie przebywał twoj mąż i teraz AŚ musi ją przesłać do zakładu to trwa biorąc po uwagę że od wizyty kuratora do powstania opinii na piśmie to tez trochę czasu mija

[cytat:10fylet5]
Kurator zawodowy może wystąpić z wnioskiem o warunkowe, zgadza się ??
[/cytat:10fylet5]
tak

Z tego co się orjentuję to kurator jest odopiwdni do miejsca zamieszkania Moniak był u was (tzn w miejscu gdzie mieszkal twoj J) kurator w celu zrobienia wywiadu środowiskowy? Zapewne byl to kurator społeczny ale nad nimi są zawodowi więc albo się z nim skontaktowac i zapytać kto nad nim jest. Albo udać się do odpowiedniego wydziału Sądu i się zapytać kto jest w waszym rejonie kuratorem zawodowym i bezpośrednio z nim rozmawiać - mam nadzieję że w miarę zrozumieale to napisałam

Tak, ale nie o to mi chodziło, bo to wiem. Chodziło mi o to :)

[cytat="Moniak"] Czy kiedy mój J. będzie teraz stawał przed sądem penitencjarnym i dostanie "blachę" (co jest oczywiste), może poprosić sąd o przydzielenie mu takiego kuratora ???[/cytat]

U nas kuratora nie było, ponieważ taki przychodzi bodajże na 6 miesięcy przed końcem kary. U nas do końca zostało jeszcze 2 lata.

i powinien być zaraz po zatrzymaniu twojego J żeby zrobić wywiad środowiskowy
hymm nie wiem czy może rosić o przydzielenie kuratora ale chyba tak

Ewcia, nie było nikogo :( Jak na razie ma wystawioną negatywną opinię, bo nie uznano, że się ukrywał. Ale nikt nie pokwapił się, żeby sprawdzić, czy się meldował, mimo że mój J o tym mówił. I ma na to dowody. Mniejsza o to. Przekażę mojemu J, żeby teraz przed sądem poprosił o przydzielenie mu kuratora. Wiecie, że to w ogóle nie jest stosowane ?? A jak kurator występuje z wnioskiem to jest ogromna szansa, że skazany wychodzi :help:

pewnie niech sie stara mam nadzieje ze trafi wam sie jakiś sensowny bo z kuratorami różnie bywa

Mam nadzieję :) Podobno kuratorzy występują z wnioskami bardzo rzadko, ale to tylko dlatego, że nikt nie wie, że jest taka możliwość :) Dzięki Ewcia :serce:

i dlatego tez że nie chcą brac na siebie odpowiedzialności bo mają bardzo dużo podopiecznych i nie znają ich dobrze i nie maja możliwości normalnego monitorowania ich posunięć pozatym co innego może mowić rodzinna a co innego zrobić osadzony jak zostanie zwolniony

Powrót