Kurator

• Autor wątku Autor wątku pativiki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pativiki

Użytkownik
Odpowiedzi
200
Miałem sprawe karna w ubiegłym roku za prowadenie pojazdu w stanie nietrzezmwości. Zabrano mi prawo jazdy i dostałem wyrok w zawieszeniu. W dniu dzisiejszym tj 21 kwiecien 2008r otrzymałem pouczenie od kuratora zawodowego. Czy to normalne? Czy wszyscy coś takiego otrzymuja? Nie miałem orzeczonego na rozprawie dozoru kuratora dlatego to pismo bardzo mnie zdziwiło. Czy to normalna rutynowa procedura sadu, czy tez coś nnego. Prosze o informację? Zupełnie nie wiem o co chodzi.Czy to znaczy że mam dozór kuratora?

Nie znaczy.
Co jest w pismie, pouczenie o prawach i obowiązkach?

Pomimo,że Sąd nie zastosował dozoru - istnieje przy warunkowym zawieszeniu wykonania kary kontrola okresu próby, którą oczywiście wykonuje kurator sądowy.
Nie jesteś pod dozorem,ale masz obowiązek udzielania wyjaśnień co do przebiegu okresu próby kuratorowi sądowemu przeprowadzającemu wywiad środowiskowy na zlecenie Sądu.

Nie chcę tworzyć nowego tematu i mam pytanie też o dozór kuratora. Czy przez cały okres wyroku w zawieszeniu ma się kuratora? Czy są jakieś przesłanki do tego, że może być w ciągu okresu wyroku zawieszony dozór kuratora?

Może zostać zniesiony, a w praktyce z tego co wiem może to mieć miejsce po zapłaceniu wszystkiego, upływie połowy okresu zawieszenia oraz przy nienagannej postawie dozorowanego.

Dodam jeszcze,że zawieszenie postępowania karnego wykonawczego w zakresie dozoru kuratorskiego a zwolnienie od dozoru - to dwie oddzielne kwestie regulowane innymi przepisami.

... odświeżę trochę temat bo mam kilka pytań:
1. pojęcie "połowy okresu zawieszenia wyroku" to jest połowa wyroku np. 3lata, czy połowa wyroku 3 lata + 6 miesięcy tak zwanego okresu próby?
2. czym różni się zawieszenie dozoru od zwolnienia z dozoru?
3. w jakich przypadkach można wnosić o zwolnienie, a w jakich o zawieszeni?

[cytat="nikon_on":230e0550]
1. pojęcie "połowy okresu zawieszenia wyroku" to jest połowa wyroku np. 3lata, czy połowa wyroku 3 lata + 6 miesięcy tak zwanego okresu próby?[/cytat:230e0550]

Przy zwalnianiu z dozoru nie ma wprost określonego wymogu, że musi upłynąć połowa jego okresu. W praktyce oczywiście Sąd może brać pod uwagę ile dozoru już upłynęło ale nie jest ani tak, że połowa musi obligatoryjnie minąc, ani tak, że po połowie Sąd na pewno zwolni.

[cytat:230e0550]2. czym różni się zawieszenie dozoru od zwolnienia z dozoru?[/cytat:230e0550]

Zwalnia się z dozoru gdy zdaniem Sądu cel wychowawczy dozoru został osiągnięty i nie ma potrzeby jego stosowania.
Zawiesza się postępowanie w zakresie dozoru gdy nie ma podstaw do zwolnienia (dozór powinien być wykonywany) ale jest jakaś długotrwała przeszkoda w jego wykonywaniu (np. skazany odsiaduje karę pozbawienia wolności w innej sprawie).

Wracając jeszcze do samego wyroku w zawieszeniu to czy można skrócić okres przez jaki on obowiązuje?

Prezydent RP w ramach prawa łaski może np. skrócić okres próby.
Sąd takich uprawnień nie ma.

W kkw znalazłem trochę na temat zawieszenia i zwolnienia z dozoru, ale nie bardzo wiem do którego artykułu się donieść pisząc wniosek do Sądu. Jest tam napisane, że w zakresie obowiązków kuratora jest składanie np. takich wniosków.

[cytat="nikon_on":6f3zyevg]W kkw znalazłem trochę na temat zawieszenia i zwolnienia z dozoru, ale nie bardzo wiem do którego artykułu się donieść pisząc wniosek do Sądu. [/cytat:6f3zyevg]

Zależy do której z tych instytucji chcesz się odnieść.
Poza tym, pisząc do Sądu nie masz obowiązku wskazywac przepisów.

OK, ale jest gdzieś napisane, że dozorowany może sam wnieść o zwolnienie z dozoru, a nie tylko takie moje "widzi mi się"?

[cytat="nikon_on":3hvlrb99]OK, ale jest gdzieś napisane, że dozorowany może sam wnieść o zwolnienie z dozoru[/cytat:3hvlrb99]

Jest to napisane w art. 6 § 1 kodeksu karnego wykonawczego.

Powrót