Kurier GLS - zniszczona paczka

• Autor wątku Autor wątku Rav-X
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rav-X

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dobry wieczór.

Chciałbym się doinformować od państwa na temat związany ze zniszczeniem paczki przez kuriera GLS.

Pokrótce opisując sytuację wygląda to tak, że wystawiłem kartę graficzną na aukcji Allegro aby ją sprzedać i z uzyskanych pieniędzy dołożyć do nowej wydajniejszej. Po wystawieniu jej znalazł się kupiec, więc postanowiłem ją wysłać kurierem, a że miałem pod ręką punkt przyjmowania paczek GLS więc się udałem do niego, i tak zaczęła się moja gehenna.

Od nadania paczki we wtorek, kurier odebrał ją dopiero w czwartek, w piątek utknęła w filii. Jako, że to długo trwa dzwoniłem na infolinię i okazało się, że dostawa miała wypadek i dopiero w poniedziałek nabywca dostanie paczkę. Przyszedł poniedziałek, paczka dostarczona, po czym dzwoni do mnie nabywca, że karta jest uszkodzona razem z kartonowym opakowaniem. Pytam się czy uzyskał od kuriera protokół szkody, on że jak odbierał to nie było widać, kazałem mu szybko ścigać kuriera o to. Dzwonił do niego i pojechał za nim, udało mu się uzyskać ten protokół, paczka oczywiście została u odbiorcy.

Karta została spakowana w oryginalne pudło wypełnione pianką (gąbką), owinięte folią bąbelkową i zawinięte czarną folią stretch, więc faktycznie przez folię mógł nie widzieć, że karton jest uszkodzony i tym bardziej karta, a niestety przez to nie zareagował i nie sprawdził przy kurierze tej paczki.

Nabywca oczywiście przesłał mi zdjęcia opakowania, karty graficznej oraz protokołu. Ja wziąłem złożenie tej reklamacji na siebie i skontaktowałem się z infolinią GLS, po instruktarzu przesłałem im e-mail z reklamacją, z roszczeniami i zdjęciami dokumentów oraz uszkodzeń, no i czekamy (z odbiorcą) na tok wydarzeń.

Ja zastanawiam się natomiast jak to teraz ma wyglądać, czyli:
1. czy kupujący ma mi odesłać tą kartę i mam mu zwrócić pieniądze w trakcie trwania roszczenia o reklamację?
2. Czy czekać do rozwiązania sprawy z reklamacją, pozostawiając wszystko jak jest w obecnej chwili?
3. Jak kurier nie uzna reklamacji (bo zapewne będzie chciał się wykręcić) to czy ja jestem zobowiązany zwrócić pieniądze kupującemu mimo, że ja nie zawiniłem i on raczej też?
4 Czy komukolwiek udało się uzyskać odszkodowanie od kuriera GLS? Bo w internecie zawsze jest dużo negatywów, a nikt się nie chwali, że udało mu się.

Przyznam, że bardzo mało sprzedaję przez internet i jakoś specjalnie nie interesuje się opiniami o kurierach, paczkę wysyłam i ma dotrzeć, kurier ma być szybszą opcją od poczty. Niestety teraz żałuję, że pocztą jej nie wysłałem. Powyżej zaistniała sytuacja z kurierem jest moją pierwszą w życiu i jestem nie zorientowany co i jak, i wszystko robię intuicyjnie no i wyszukuję w internecie, więc proszę o porady, zwłaszcza jak to powinno wyglądać między mną a kupującym.

Paczka przyjęta bez zastrzeżeń równa się na 99% odrzucona reklamacja, niestety ale protokół spisany po fakcie (po podpisaniu doręczenia) praktycznie od razu stawia odbiorcę na straconej pozycji

Czyli, że protokół szkody podpisany przez tego samego kuriera w ten sam dzień niema żadnego znaczenia? Wyczytałem w ich (GLS) regulaminie, że nawet w ciągu 7 dni od otrzymania paczki można reklamować.

Dostawałem różne paczki od różnych kurierów jak coś zamawiałem, i za każdym razem jak chciałem sprawdzić paczkę to najpierw miałem podpisać odbiór a potem mogłem patrzeć, więc to raczej norma. Fakt, że tutaj paczka została u odbiorcy.

Poczytaj forum jest tu opisane mnóstwo podobnych przypadków jak twój, i niestety ale w 99 procentach firmy kurierskie odrzucają taką reklamacje jako nieuzasadnioną gdyż uznają że skoro na zewnątrz nie było widać uszkodzeń wina leży po stronie nadawcy który nie zabezpieczył odpowiednio przesyłki. Takie są realia w Polsce, na pocieszenie pozostaje zawsze ten 1% szans na wygranie z nimi cyt. GLS

Czyli mogę się spodziewać najgorszego, bo ubezpieczenia u kuriera to fikcja tak?

Załóżmy teraz ten najgorszy scenariusz, że firma kurierska wypięła się na mnie i kupującego, nici z ubezpieczenia, jak prawidłowo zakończyć tą transakcję pomiędzy mną a kupującym?

możesz nic nie robić bo kupujący podpisał odbiór bez zastrzeżeń możesz też oddać kasę albo wysłać nową kartę.

Rav-X napisał:
jak prawidłowo zakończyć tą transakcję pomiędzy mną a kupującym?
jeśli sprzedawałeś kartę jako osoba prywatna to w momencie gdy przekazałeś ją kurierowi przyjmuje się że karta została wydana. Ryzyko uszkodzenia spoczywa na kupującym i to on powinien dochodzić roszczeń od przewoźnika.

serio? ja kiedyś zamówiłem paczkę i jak zadzwoniłem do firmy kurierskiej to nie chcieli ze mną rozmawiać bo nie jestem stroną transakcji. Nawet nie pytali czy sprzedawca to prywaciarz czy firma.

Pomimo nie pewności i niewielu szans, GLS uznał reklamację i zwrócił całą sumę jaką chciałem otrzymać, więc na pewno pomimo przeciwności warto powalczyć o swoje i zawsze jest szansa na wygraną.

Ogólnie sprawa rozwiązana pozytywnie, nie mam nic więcej do dodania, dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Powrót