Kurier i prawo przewozowe z innej strony

• Autor wątku Autor wątku dapa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dapa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jestem kurierem jednej z firm przewozowych, ponieważ dbam o dobro moich klientów - odbiorców przesyłek staram się jak mogę wykonywać swoją pracę dobrze. Pozwoliłem sprawdzić przesyłkę przed podpisaniem i przed jej opłaceniem (opakowanie zewnętrzne było nieuszkodzone), niestety zawartość była uszkodzona. Adresat odmówił odebrania przesyłki (uszkodzenia) i została zwrócona do nadawcy. Teraz nadawca oskarża mnie o przepakowanie paczki i podmienienie towaru dobrego na wadliwy a szef o niewłaściwe wykonanie pracy. Jak się to ma do art 74 i art 76 prawa przewozowego?
Jak mam się bronić?

dapa napisał:
Adresat odmówił odebrania przesyłki
i powinieneś na tę okoliczność sporządzić protokół szkody, o którym mowa w art. 74 pp

Art. 74. 1. Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.
2. Ustalenia protokolarne powinny być dokonane w obecności uprawnionego, a jeżeli wezwanie go nie jest możliwe albo nie zgłosi się on w wyznaczonym terminie, przewoźnik dokonuje ustaleń w obecności osób zaproszonych przez siebie do tej czynności.
(...)
4. Protokół podpisują osoby uczestniczące w ustaleniu stanu przesyłki. Jeżeli uprawniony nie zgadza się z treścią protokołu, może zamieścić w nim zastrzeżenie z uzasadnieniem; w razie odmowy podpisania protokołu przez uprawnionego przewoźnik stwierdza w nim fakt i przyczyny odmowy. Uprawniony otrzymuje bezpłatnie egzemplarz protokołu.

dapa napisał:
Jak mam się bronić?

zostałeś przeszkolony z tych przepisów?

Sporządziłem protokół szkody i oryginał został odesłany wraz z przesyłką do nadawcy a kopię otrzymał odbiorca.
W formie papierowej otrzymałem vademecum przewoźnika .. Czynności wykonywane podczas doręczania przesyłki uszkodzonej bądź, kiedy jej wygląd wzbudza podejrzenia, co do zawartości......( jeden z kroków) odmówić odebrania przesyłki i zlecić jej zwrot do nadawcy - po sporządzeniu protokołu.

Przesyłka była dobrze zapakowana, z adnotacją ostrożnie, jednak odbiorca zażądał sprawdzenia zawartości.

dapa napisał:
nadawca oskarża mnie o przepakowanie paczki i podmienienie towaru dobrego na wadliwy
masz protokół, z którego wynika co innego
dapa napisał:
szef o niewłaściwe wykonanie pracy
a konkretnie co Ci zarzuca? Z tego co piszesz wynika, że wszystko wykonałeś poprawnie

Nadawca zarzuca mi oszustwo. Twierdzi, że odbiorca przesyłki podmienił towar dobry na uszkodzony i zrobił to w mojej obecności, za moją zgodą i jest ze mną w "kooperacji". Skierował skargę do mojego szefostwa, oczekuje rozwiązania problemu. W przeciwnym razie skieruje sprawę do prokuratury.
Dodam, że przesyłka była w środku też dobrze zabezpieczona, a jednak mocowanie reflektora samochodowego, było ułamane, a elementy ( niewielkie, jednak pasujące do uszkodzenia) leżały w wewnątrz kartonu.
Odbiorca informował telefonicznie nadawcę, że lampa jest uszkodzona a ten (nadawca) prosił o sporządzenie protokołu. Przesyłka była pobraniowa 1100 zł.
Wróciła do nadawcy jako odmowna.

Jest to bardzo pocieszające. Jednak firma a konkretnie naczelnik PP, twierdzi, że była to nieprawidłowość i upiera się, że nie znam procedur doręczania przesyłek. Sytuacja jest nieprzyjemna. Nie wiem jak mam się bronić.

Dziękuję, Jestem teraz bardziej pewny, że postąpiłem prawidłowo i dalej będę walczył. Czas pokaże co z tego wyniknie. Pozdrawiam

cedwah napisał:
masz protokół, z którego wynika co innego

a konkretnie co Ci zarzuca? Z tego co piszesz wynika, że wszystko wykonałeś poprawnie

Szef, zarzuca mi, że skoro paczka nie była uszkodzona, to nie miałem prawa jej otwierać, tylko najpierw podpis,kasa a potem klient może sobie sprawdzać. Po odebraniu przesyłki przez adresata w przypadku uszkodzenia, sporządzam protokół szkody, a adresat sam odsyła uszkodzoną paczkę wraz z protokołem do nadawcy. Według mojego szefa to jest prawidłowa procedura.

A co w przypadku gdy już zapłacę kurierowi i okazuje się że towar jest uszkodzony, a uszkodzenie wskazuje na to, że sprzedawca wysłał już uszkodzony towar. Do mnie należy udowodnienie, że towar był uszkodzony już w chwili wysyłki czy do sprzedającego, że towar był nieuszkodzony?

Istotne jest, kiedy sporządzony jest protokół szkody i jakie to uszkodzenia.

Ostatnia edycja:
Od razu przy kurierze. Otwieram przesyłkę a okazuje się, że np. telefon ma uszkodzenia.

Zamawiam przesyłkę pobraniowa, towarem ma być telefon. Kurier nie zgadza się na otworzenie przesyłki przed zapłatą ponieważ w tej firmie takie panują procudery. Daje pieniądze kurierowi i chce aby ja otworzył pędy mnie gdzie widzę uszkodzony telefon. Co miałbym zrobić w tej sytuacji?

Załóżmy, że podpisuje bo opłaceniu przesyłki. Telefon ma pęknięty ekran i nie mogło to stać się podczas transportu.

Miałem taką sytuację ostatnio, jednak mogłem otworzyć przed zapłatą. Chciałbym się zabezpieczyć na przyszłość. Nie są to tylko puste dywagacje. (W taptalk nie można edytować postu)

Powrót