Kurier nie chce dostarczyć przesyłki nadawca rząda zwrotu kosztów

• Autor wątku Autor wątku tomasz_wodecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz_wodecki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, sytuacja wygląda następująco, w sklepie internetowym zamówiłem części do samochodu i poprosiłem o wysyłkę za pobraniem na mój adres, po kilku dniach dostaję telefon od kuriera z informacją że będzie u mnie za 15 minut, było to ok godziny 13, mówię temu panu że nie będzie nikogo w domu ale mogę od razu po pracy podjechać i proponuję umówić się na godzinę 16.45, na co dostałem odpowiedź że on wtedy to do domu jedzie, sprawa się powtórzyła na drugi dzień , po czym później paczka wróciła do nadawcy, nadawca jest zirytowany poniesionymi kosztami i żąda zwrotu poniesionych kosztów przesyłki ode mnie, kiedy tutaj wina w mojej opinii jest po stronie kuriera, ja mam pieniądze chciałem odebrać paczkę jednak on nie chciał mi jej dostarczyć, co w tej sytuacji mam począć ? Złożyć skargę na kuriera ? Kto ma pokryć straty sprzedawcy ?

Skarge na kuriera, za co? Za to, ze probowal ci dwukrotnie dostarczyc paczke w swoich godzinach pracy? Pacze zamawia sie do miejsca gdzie sie jest w godzinach pracy kuriera. Ty poniesiesz koszty

tomasz_wodecki napisał:
Złożyć skargę na kuriera ? Kto ma pokryć straty sprzedawcy ?

Ponosi Cię kolego niezła fantazja.

Zapoznajcie się najpierw z regulaminem usługi kurierskiej.

Czy była wykupiona dodatkowa usługa polegająca na dostarczeniu towaru w okreslonym przedziale czasowym?
Nie?
No to pech.

Trzeba bylo sie dogadac zeby zostawil na magazynie/sortowni/rodzielni.

przecież to jest niemożliwe, zadaniem kuriera jest dostarczenie paczki, to że dwa razy próbował ale nie dostarczył jest równoznaczne z niewykonaniem zlecenia, mechanik jak będzie naprawiał samochód ale go nie naprawi to nie bierze pieniędzy, czy naprawdę robiąc zakupy w internecie muszę brać dzień wolny i czekać na kuriera bo poniosę koszty ? przecież to absurd, i cała wina lezy po mojej stronie ? niesamowite

Paczka wróciła od razu po drugiej próbie dostarczenia czy miałeś czas na odebranie jej z określonego miejsca?

paczka leżała na sortowni w miejscowości oddalonej od mojego miejsca zamieszkania 45 km to jest prawie 100 w dwie strony, sklep w którym robiłem zakupy jest praktycznie w tej samej miejscowości co sortownia, jeżeli bym chciał tam jechać to bym nie zamawiał kuriera tylko bym odebrał osobiście sytuacja beznadziejna :(

JWF1506 napisał:
Czytałeś regulamin firmy kurierskiej dotyczący godzin dostarczania?

To chyba zlecający powinien przeczytać i poinformować kupującego o zasadach.

Analogia do mechanika slaba. Kurier wykonal swoja prace. Byla proba dostarczenia, ale to ty nie odebrales paczki. To z twojej winy towar nie zostal odebrany

zatem zawód kuriera polega na próbowaniu doręczania przesyłek ? I ten człowiek otrzymuje pieniądze za próbowanie zastania odbiorcy ?

Tak, dokładnie. A od ciebie zależy, czy kurier paczkę będzie miał komu doręczyć, czy nie. Wystarczy być w domu o tej samej godzinie co kurier. On nie ma obowiązku jeżdżenia i sprawdzania, czy domownicy może już wrócili.
Najczęściej jest dwu- albo trzykrotna próba doręczenia, opcjonalnie info o awizo, i przesyłka wraca.

według regulaminu DPD dodatkową opłatą objęte jest doręczanie od 17 - 19 , ja zaproponowałem godzinę 16.45 mieści się to w czasie pracy kuriera i to kurier wykazał się złą wolą i nie doręczył mi tej przesyłki zatem złożenie na niego skargi uważam za zasadne, natomiast sprzedający sam wybrał przewoźnika zatem od niego powinien dochodzić zwrotu kosztów gdyż nie wywiązał się z obowiązku doręczenia. Tak ja tą sprawę widzę, i będę próbował to w ten sposób zakończyć

Kurier nie wykazał się złą wolą - nastąpiła próba doręczenia, tylko ciebie nie było - serio czy to takie trudne jest do zrozumienia?

Widzę, że pomimo udzielanych tu odpowiedzi, usilnie szukasz potwierdzenia słuszności swojej tezy... Obawiam się, że nic z tego.

Ogólnie kurier DPD dostarcza przesyłkę od 9-17.Można zrobić dopłatę dostarczenie przed 9:30,dostarczenie przed 12:00 i to co Ty zrobiłeś "dostarczenie na określoną godzinę wg cennika +45 zł netto" Uiściłeś taką dopłatę za usługę dostarczenia na określoną godzinę?
I uwierz mi,kurierzy naprawdę chcą dostarczyć przesyłki,bo za to mają płacone,nie od kilometra i często idą na rękę,dzwonią,umawiają się na mieście,ale nieraz nie mogą przegiąć,muszą na czas przyjechać na Oddział,aby na czas wyjechał samochód do sortowni.

Ostatnia edycja:
tomasz_wodecki napisał:
ja zaproponowałem godzinę 16.45 mieści się to w czasie pracy kuriera i to kurier wykazał się złą wolą i nie doręczył mi tej przesyłki zatem złożenie na niego skargi uważam za zasadne,

Widzę, że odpowiedzi userów z forum nie korelują z twoim tokiem rozumowania.

Rozumiem, że jak listonosz pracujący dla Poczty Polskiej nie dostarczy ci paczki do domu [taka prosta analogia] to tez zlozysz na niego skargę? :o

Zawsze możesz udać się po poradę do Rzecznika Konsumentów.

I tyle w temacie.

z tym że listonosz nie jest kurierem, ideą przesyłek kurierskich jest dostarczanie przesyłek, nawet przytoczona poczta ma w ofercie rozróżnienie pomiędzy przesyłką pocztową a kurierską, liczyłem na merytoryczną rozmowę popartą chociażby jakimś punktem regulaminu, paragrafem nawet jeżeli miała by być niekorzystna dla mnie, ale mógłbym mieć faktyczny obraz prawny opisanej sytuacji. Trudno, mimo wszystko dziękuję za udział w dyskusji

Tak poboczne dodam że przesyłki kurierskie i zwykle dostarcza ten sam listonosz (kurier) więc kurier i listonosz to te same zawody tylko inaczej nazwane. Dla przykładu sprzątaczka i operator narzędzi sprzątających to ten sam zawód ;-)

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

tomasz_wodecki napisał:
liczyłem na merytoryczną rozmowę popartą chociażby jakimś punktem regulaminu

Przecież @obser znalazł Ci nawet cenę usługi której od kuriera zażądaleś.

To że kurier dostarcza przesyłki w określonych godzinach oznacza, że w tym przedziale czasowym u Ciebie będzie, a nie że możesz sobie wybrać godzinę z tego przedziału i on ma się dostosować.

Usługa doręczenia na konkretną godzinę jest uznawana za usługę dodatkową, co samo przez się oznacza, że ta usługa nie jest zawarta w cenie standardowej przesyłki.
Mnie równeż nie ma cały dzień w domu, dlatego też zamawiam kuriera do sąsiadki lub na adres firmowy, myślę, że takie rozwiązanie na następny raz bedzie dla Pana najkorzystniejsze.
Nikt nie będzie popierał teraz tego cytatami z regulaminu, ale pewnie na infolinii firmy kurierskiej takie paragrafy Panu podają.

Dodatkowo przy paczce za pobraniem nadawca ma prawo ubiegać się o zwrot kosztów - w końcu nadawca poniesie koszty przesyłki także z powrotem do niego.

Jest naprawdę sporo opcji, przykładowo DHL ma możliwość przekierowania paczki smsem lub internetowo (i to drugie jest darmowe). Jeśli wiesz, że nikogo nie ma w domu, to po co w ogóle zamawiać paczkę na adres domowy zamiast do pracy?

Z tego, co czytam, to kurier podjął próbę doręczenia i to dwukrotnie. Wykonał swoją pracę. Gorzej by było, jakby kurier nie podjął próby i od razu zwrócił paczkę bez kontaktu z odbiorcą - wtedy można byłoby złożyć skargę. Tutaj takiej podstawy nie ma.

Powrót