Kurier za ponad 500 PLN !!! ??? POMOCY !

• Autor wątku Autor wątku saker2k8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saker2k8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.

Na przełomie lutego/marca zamówiłem kuriera przez portal "taniejniebędzie.pl" po odbiór paczki. Były to dwa krzesła barowe "hokery". Zapakowane w karton i owinięte stretchem. Kurier przyjechał po paczkę, wspomniał coś że jest trochę cięższa niż zadeklarowałem (faktycznie po zapakowaniu była cięższa niz 3kg - myślę że wyszło około 10kg) i pewnie będzie dopłata około 50 PLN. Powiedziałem "OK", kurier zabrał paczkę i odjechał. Dostałem kika dni pozniej informacje od nabywcy że hokery dotarły i wszystkoo jest ok. Zapłaciłem fakture na kwote 36.90 PLN i czekałem tylko na informacje o tej dopłacie.

3 miesiące poźniej dostałem informacje na maila że obciążono moje saldo kwotą 520 PLN. Mail brzmi tak:

Szanowny Kliencie,

Informujemy, że przesyłka nr *** została poddana sprawdzeniu przez firmę kurierską pod względem zgodności z listem przewozowym:

Weryfikacja zamówienia nr: *** przesyłka została zakwalifikowana jako przesyłka niestandardowa, dopłata: 500 zł (przesyłka niestandardowa) + 20 zł (weryfikacja przesyłki).

Łączna kwota do zapłaty: 483,10 zł.

W związku z weryfikacją wzywamy do zapłaty kwoty wynikającej z ww. danych w terminie 3 dni od otrzymania wezwania.

Proszę o przelanie powyższej kwoty na rachunek bankowy o numerze:
*********************** w tytule wpisując numer zamówienia.
Płatności można również dokonać, poprzez zalogowanie się na swoje konto i uregulowanie ujemnego salda, korzystając z płatności natychmiastowych.

--
Pozdrawiamy
Dział windykacji
:-o

I nic więcej. Żadnej faktury, żadnych dokumentów tylko goły e-mail i obciążenie salda konta jak na np: allegro lub olx.

Zadzwoniłem do firmy "taniejniebedzie.pl", czyli "CWK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa" i po zapytaniu skad tak astronomiczna kwota Pani stwierdziła że firma kurierska obciążyła ich taką faktura ponieważ po weryfikacji wyszło że przesyłka jest niestandardowa. Więc poprosiłem o fakturę lub jakiś dokument z tej weryfikacji bo jak na razie wszystko opierało się na mailu w którym napisano mi że muszę zapłacić w ciągu 3 dni dużą kwotę pieniędzy.

Po skontaktowaniu się z firmą Pocztex/PocztaPolska24 która odbierała ode mnie przesyłkę dowiedziałem się że w systemie widnieje moja przesyłka jako gabarytowa do 10kg i koszt takiej przesyłki wynosi 132 PLN. Więc skąd druga firma twierdzi że PocztaPolska24 wystawiła im dużo większa fakturę??? Prawie 400 PLN różnicy ??? O co tu chodzi ???

Nie wiem co mam robić... :-o

Szczerze powiem że nie mogę w to uwierzyć bo jak dla mnie to jawne naciąganie. Napisali mi że nie mogą udostępnić mi żadnych dokumentów, żadnej faktury, a ewentualna reklamacja nie uchroni mnie przed dalszymi sankcjami. Jakimi dalszymi sankcjami ???!!!

Bardzo proszę o pomoc :serce:

Ostatnia edycja:
saker2k8 napisał:
"taniejniebedzie.pl", czyli "CWK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa"
Zapoznałeś się z regulaminem owej firmy, są tam podane kwoty za wielkość czy wagę paczki ?
Ja osobiście nie zapłaciłbym żądanej kwoty , nie otrzymując rachunku (FV) i czekałbym na dalsze kroki firmy , oczywiście kompletowałbym wszystkie możliwe pisma .
Nie dzwonić , lecz wysłać zapytanie czy prośbę o przesłanie rachunku (FV) czy jakiekolwiek wyjaśnienie tej sprawy, listem poleconym ZPO
To co napisałem jest oczywiście moim zdaniem .

Ostatnia edycja:
Co nt rachunku / faktury jest w regulaminie będącym częścią umowy między Tobą a brokerem?

damian xxx napisał:
Zapoznałeś się z regulaminem owej firmy, są tam podane kwoty za wielkość czy wagę paczki ?
Ja osobiście nie zapłaciłbym żądanej kwoty , nie otrzymując rachunku (FV) i czekałbym na dalsze kroki firmy , oczywiście kompletowałbym wszystkie możliwe pisma .
Nie dzwonić , lecz wysłać zapytanie czy prośbę o przesłanie rachunku (FV) czy jakiekolwiek wyjaśnienie tej sprawy, listem poleconym ZPO
To co napisałem jest oczywiście moim zdaniem .

jest na ich stronie cennik. widziałem go. ale tak na prawde kazdy ich klient mógłby dostac takiego maila że jego paczka była niestandardowa.

tylko po co mają cennik jezeli nie zajmują się weryfikacją tylko firma kurierska która realizuje zamowienie ?

również w korespondencji mailowej żądam RV/dokumentu obciążającego ich przez Pocztę na tak wielką kwotę, gdzie wiem że w systemie Poczty widnieje moje zamowienie i nie zaplaciłbym za nie wiecej niz 132 PLN.

przydałby sie tez ten protokół z weryfikacji ze zdjęciami na jakiej podstawie stwierdzili że moja paczka jest gabarytowa jeżeli kurier ja zabierał i nic nie mówił ?

z każdego można by tak robić osła.

Shocked napisał:
Co nt rachunku / faktury jest w regulaminie będącym częścią umowy między Tobą a brokerem?

§4 CENY I PŁATNOŚCI
1. Realizacja Umowy Przewozu zawieranej za pośrednictwem Serwisu jest odpłatna.

2. Klienta obowiązują ceny, które są widoczne w zakładce CENNIK » po zalogowaniu do jego Konta.

3. Płatności dokonywane są w procesie składania Zamówienia. Rozróżniamy trzy metody płatności:

a) Płatność przez bramkę płatniczą DotPay lub PayU - Zamówienie zostaje przekazane do realizacji w chwili, gdy Serwis otrzyma informację o płatności z serwisu DotPay lub PayU.
b) Płatność przelewem tradycyjnym na konto Usługodawcy – Zamówienie zostaje przekazane do realizacji w ciągu 2 dni roboczych od zaksięgowania środków.
c) Płatność z Konta Prepaid – Zamówienie zostaje przekazane do realizacji natychmiast.
4. Klient wyraża zgodę na otrzymywanie faktur drogą elektroniczną na wskazany przez siebie adres e-mail. Usługodawca nie wysyła faktur w formie papierowej.

5. Usługodawca zastrzega sobie prawo do wprowadzania i usuwania usług oraz do zmiany Cennika.

6. Klient może zażądać zwrotu środków zgromadzonych na Koncie Prepaid. Środki zostają przelane na wskazany rachunek bankowy. Żądanie zwrotu środków z Konta Prepaid musi być w formie pisemnej, wysłane na adres ***. Jeżeli Usługodawca nie jest osobą fizyczną, zwrot środków nastąpi po przysłaniu pisemnego oświadczenia o otrzymaniu korekty faktury. Zwrot środków zostanie wykonany w ciągu 30 dni roboczych od spełnienia powyższych warunków.

7. Usługodawca może obciążyć Klienta dodatkową opłatą za Usługę, jeżeli:

a) Klient podczas składania Zamówienia poda nieprawdziwe dane dotyczące Przesyłki.
b) Klient wprowadzi niewystarczające lub nieprawidłowe dane adresowe podczas składania Zamówienia.
c) Przesyłka ze względu na swoje właściwości uszkodzi inne przesyłki przyjęte do transportu przez Przewoźnika.
d) Klient bez porozumienia z Usługodawcą wyda Przewoźnikowi dyspozycję mającą wpływ na koszty Usługi.
Wysokość opłat dodatkowych określa CENNIK ». Jeżeli w Cenniku nie ma wyszczególnionej opłaty dodatkowej za opisane wyżej zdarzenia, zastosowanie ma cennik umieszczony na stronach internetowych Przewoźników. W szczególnych przypadkach, wartość opłaty dodatkowej będzie ustalana na podstawie wystawionej Usługodawcy faktury przez Przewoźnika, zawierającej przedmiotową opłatę.

8. Jeżeli dojdzie do obciążenia Klienta dodatkowa dopłatą, Usługodawca obciąża saldo na Koncie Prepaid Klienta. Jeżeli w wyniku obciążenia powstanie ujemne saldo, Klient ma obowiązek uregulować brakującą kwotę niezwłocznie po otrzymaniu upomnienia od Usługodawcy.

9. Usługodawca ma prawo do wstrzymania zwrotu środków z pobrań (COD) oraz prawo zastawu na Przesyłkach, w celu zabezpieczenia roszczeń wynikających z nieuregulowanych przez Klienta płatności.

10. Usługodawca zastrzega sobie prawo do potrącenia powstałego zobowiązania w wyniku opłaty dodatkowej, z pieniędzy z usługi „za pobraniem” (COD).

11. Termin zwrotu wstrzymanych pobrań jest liczony od dnia uregulowania ujemnego salda.

Dla Ciebie istotny jest punkt 8. Nie muszą wystawiać faktury / rachunku.

jak to nie muszą ??? wyżej jest napisane że podstawa to faktura wystawiona przez przewoźnika ?!

W szczególnych przypadkach, Twój widać nie jest szczególny.

Przecież to jawne oszustwo. Jak można żądać od kogoś zapłacenia 520 PLN za przesyłkę. To chyba jakoś jest niezgodne z prawem co nie ?

Swoboda umów. Jeżeli przesyłka o takim gabarycie ma tyle wg umowy kosztować to roszczenie jak najbardziej zasadne.
Kwestia dowodu na ww to już problem brokera.

Witam, jeżeli ktoś twierdzi, że żądanie dodatkowej opłaty w wysokości 483,10 zł za przewóz paczki, której waga przekroczyła o 7kg wagę zadeklarowaną przez zlecającego nie stanowi naruszenia zasad współżycia społecznego, pozostaje mi tylko pogratulować takiej osobie, najwyraźniej musi jej się świetnie powodzić finansowo. Sugeruje zgłosić zaistniałą sytuację do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta.
Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny - Dz.U. 1964 Nr 16 poz. 93

Art. 3531. Strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego.

pxor napisał:
żądanie dodatkowej opłaty w wysokości 483,10 zł za przewóz paczki, której waga przekroczyła o 7kg wagę zadeklarowaną przez zlecającego nie stanowi naruszenia zasad współżycia społecznego, pozostaje mi tylko pogratulować takiej osobie
Przeczytaj bardzo wnikliwie i przemyśl swoją odpowiedź na podstawie poniższego;
Shocked napisał:
Jeżeli przesyłka o takim gabarycie ma tyle wg umowy kosztować to roszczenie jak najbardziej zasadne.

"Po skontaktowaniu się z firmą Pocztex/PocztaPolska24 która odbierała ode mnie przesyłkę dowiedziałem się że w systemie widnieje moja przesyłka jako gabarytowa do 10kg i koszt takiej przesyłki wynosi 132 PLN."

Co nie zmienia faktu, że o ile opłata jest zgodna z cennikiem będącym częścią umowy to jest należna.
Swoboda umów się kłania.

Po konsultacji z Rzecznikiem Praw Konsumenta i przedstawieniu całej sytuacji wraz z wydrukowanymi wiadomościami e-mail zalecono nam absolutnie nie płacić tej absurdalnej kwoty i zgłosić sprawę właśnie do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta :)

pxor napisał:
Po skontaktowaniu się z firmą Pocztex/PocztaPolska24 która odbierała ode mnie przesyłkę dowiedziałem się że w systemie widnieje moja przesyłka jako gabarytowa do 10kg i koszt takiej przesyłki wynosi 132 PLN
Nikt pytającemu nie kazał zawierać umowy z pośrednikami, mógł skorzystać z oferty bezpośredniej. Reasumując i pisząc "łopatologicznie" kup na bazarze jabłka po 10 zł. za kilogram, potem w innym sklepie zauważysz cenę tego samego gatunku jabłek po 2 zł i co ?
I nic. Nikt nie zmuszał do zakupu w takiej cenie, mogłeś poszukać tańszych.
Twoje rozumowanie prowadziłoby wręcz do absurdu.
saker2k8 napisał:
zgłosić sprawę właśnie do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta
Podziel się z nami jak sprawę udało się zakończyć :)
Moim zdaniem o ile jasno wynika z umowy taka, nie inna kwota, nic nie zdziałasz.

Ostatnia edycja:
Ciekawi mnie jaki procent osób zlecających przesyłkę paczek za pośrednictwem takich stron jak właśnie ta, z której korzystał autor tematu, czyta regulamin 20%? Czy nawet cennik "usług dodatkowych" 50%? Dlaczego nie mielibyśmy wykorzystać tego faktu prawda? Niech 1 na 100 osób przez pomyłkę wprowadzi błędne dane dotyczące nadawanej paczki czy to będą wymiary, czy waga, nieistotne, czeka na nie niespodzianka w postaci opłaty za usługi dodatkowe w wysokości 500 zł. Osobiście nie rozumiem, dlaczego miałoby się skończyć na 500 zł?, zróbmy z tego 2.000.000 zł, ponieważ jak sam twierdzisz - "Moim zdaniem o ile jasno wynika z umowy taka, nie inna kwota, nic nie zdziałasz.", czyli moglibyśmy zrujnować kogoś finansowo, wzbogacając się przy tym tylko dlatego, że nie przeczytał cennika, czy ta sytuacja nie wydaje się absurdalna?. Dałeś mi do myślenia Kansas, powiedzenie "pieniądze leżą na ulicy" (lub w portfelach, osób nieczytających cennika) może być bliżej prawdy, niż mogłoby się wydawać. Tylko czy przypadkiem nie byłoby to naruszenie zasad współżycia społecznego?, bo trudno zaprzeczyć, że opisana sytuacja jest niczym innym jak tylko próbą wykorzystania ludzkiej naiwności, próbą bezpodstawnego wzbogacenia się.

pxor napisał:
jaki procent osób zlecających przesyłkę paczek za pośrednictwem takich stron jak właśnie ta, z której korzystał autor tematu, czyta regulamin 20%?
Cóż to za różnica ?
Znasz przepis który zwalnia Ciebie z warunków przestrzegania zapisów umowy tylko dlatego, że się z nim nie zapoznałeś ?
Co do reszty, poczytaj uważnie KC choćby zapisy dotyczące kar umownych, czy też art. 5 kc. W moim przekonaniu kwota jakiej domaga się usługodawca, nie jest "rażąco wygórowana", czy też sprzeczna z zasadami współżycia społecznego.
Prawa wolnego rynku. Przecież takich sytuacji są tysiące każdego dnia. Wynajmujesz firmę do odnowienia lokalu, koszt 2000 zł. Potem od malarza dowiadujesz się, że on jest podwykonawcą i za usługę otrzyma wynagrodzenie w kwocie 500 zł.
Kto Ci bronił poszukać samemu tańszego wykonawcy ?
Sądzisz, że jakikolwiek Sąd przyzna Ci rację i karze zwrócić różnicę w kwocie jaką zapłaciłeś Ty, jaką otrzymał ów malarz ?
Wątpię, jednak próbuj :)
Swoją drogą, jakiś czas temu przez forum przewijał się podobny temat z dość obszerną dyskusją. Wydaje mi się, że padały tam rozwiązania korzystne dla pytającego. Warto go odszukać i zapoznać się z jego treścią :)

Shocked napisał:
Dzięki za zwrócenie uwagi :ooo:
To nie ja, to mój słownik w komputerze czasami płata mi figle, choć w większości poprawia :o

Powrót