Kurier zgubił przesyłkę - 70% wartości towaru

• Autor wątku Autor wątku patryczek65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryczek65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.
Zgłosiłem do reklamacji urządzenie typu tablet. Zostało ono zakupione w styczniu 2013 r w sklepie stacjonarnym. Wykupiłem dodatkową gwarancję w przypadku wszelakich uszkodzeń. Reklamacja została przyjęta w sklepie, urządzenie dalej powędrowało do serwisu. Usterka rzekomo została naprawiona, przesyłkę wysłano do sklepu, jednak kurier gdzieś po drodze zgubił tablet. Po 3 tygodniach dzwonienia (do firmy naprawiającej moje urządzenie), oczekiwania, uzyskałem odpowiedź, że dostanę zwrot kosztów w wysokości 70% wartości początkowej urządzenia. Jest to ostateczna decyzja firmy kurierskiej. Kwota nie jest całkowita ze względu na: upływający czas i zużycie urządzenia (tak mnie poinformowano telefonicznie). Moje pytanie brzmi: Czy według litery prawa jest to dopuszczalne ? Skoro nikt nie jest w stanie określić faktycznego stanu urządzenia na dzień dzisiejszy, ponieważ zniknęło w tajemniczych okolicznościach, to powyższa wartość czym de facto jest spowodowana ?
Dziękuję za przeczytanie mojego problemu, proszę o poradę w niniejszej sprawie.
Z wyrazami szacunku,
Patryk

Poniżej cytuję pisemną argumentację i proszę o wytłumaczenie mi jak ona ma się do mnie jako konsumenta: "Odszkodowanie zostaje wypłacone w kwocie netto zgodnie z Uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 22.04.1997 stwierdzające, że "odszkodowanie za szkodę poniesioną przez podatnika VAT na skutek zniszczenia rzeczy, ustalone według ceny rzeczy, nie obejmuje podatku VAT mieszczącego się w tej cenie, w zakresie, w jakim poszkodowany może obniżyć należny od niego podatek o kwotę podatku naliczonego przy nabyciu rzeczy".

Ostatnia edycja:
No i tu pytanie: zakup ba osobę fizyczną czy na firmę?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Zakup na osobę fizyczną. Sama argumentacja wydaje mi się, że odnosi się do firmy, która naprawiała urządzenie. Mam ochotę pójść jutro do sklepu, w którym zostawiłem tablet i zapytać jak oni się do tego ustosunkują. Bo ja tu widzę 4 strony: mnie, sklep, serwis i kuriera.

Zgadza się, to serwis w tym wypadku odpowiada, bo on był stroną zamawiajaca kuriera. Następne pytanie: kto składał reklamację? Ty czy serwis?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Ja składałem reklamację na urządzenie. W zgłoszeniu reklamacyjnym jest punkt, który mówi, że: "sklep wyłącznie pośredniczy w przekazaniu sprzętu objętego reklamacją między klientem i autoryzowanym punktem serwisowym gwaranta i nie ponosi odpowiedzialności za sposób i skutki realizacji reklamacji gwarancyjnej." - także chyba nie mam po co iść do sklepu.

Proszę o poradę w mojej sprawie.

Powrót