Kuriozalna decyzja ZuS-u

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest

Od 14 lat choruje gość cukrzyce 4 razy dziennie bierze insulinę dysponuję na to dowodem w postaci książeczki cukrzyka.. W dniu 10 sierpnia 2007 roku złożył dokumenty w celu dalszego przedłużenie świadczenia rentowego na którym to świadczeniu przebywa od 14 lat. Ważność przyznanych świadczeń wygasa 30 września 2007 roku..

W dniu 18 września 2007 roku zostało przeprowadzone badanie..w wyniku tego badania lekarz Orzecznik ZUS-u wyznaczył dodatkowe badanie u innego lekarza ( psychologa na dzień 1 października 2007 nie wydajać żadnej decyzji..

Co skutkuje tym , ze gość chory na cukrzycę działaniem tym został pozbawiony możliwości bezpłatnej opieki medyczne.. Nie może skorzystać jako rencista ( uprawnienia wygasły w dniu 30 września . Nie może sie zarejestrować jako bezrobotny ( wymagana jest decyzja ZUS której brak)
NA dzień 2 października ma wyznaczone badania u specjalisty ( nie przez ZUS) wynikają one z wpisu do książeczki cukrzyka specjalista uzgodnił z pacjentem następną wizytę..

Co ma zrobić gość zapłacić za wizytę ?? Czy zwrócić sie do jakiej instytucji..
Moim zdaniem ta decyzja narusza prawo ..
Ale czekam na opinie fachowców w tej sprawie i proszę o pomoc.

[cytat="godunow"]
Moim zdaniem ta decyzja narusza prawo ..
Ale czekam na opinie fachowców w tej sprawie i proszę o pomoc.[/cytat]
Jaka decyzja narusza prawo? Bo skierowanie na badania u specjalisty na pewno żadnych praw nie narusza.
Proszę nie panikować, prawo do bezpłatnych świadczeń z NFZ istnieje jeszcze 30 dni po ustaniu ubezpieczenia.

Co to pytanie robi w prawie pracy? :what:

Na kiedy lekarz orzecznik ZUS wyznaczył badanie u psychologa?

[cytat="Nakago"]Co to pytanie robi w prawie pracy? :what:

Na kiedy lekarz orzecznik ZUS wyznaczył badanie u psychologa?[/cytat]

Pytanie w jakim to dziale pytać o sprawy rentowe prawodawstwo z tym związane podejrzewam, ze będzie sporo pytań z tego zakresu... ????
A gość ma badanie na poniedziałek 1.10 2007

[cytat="godunow"]
Pytanie w jakim to dziale pytać o sprawy rentowe prawodawstwo z tym związane podejrzewam, ze będzie sporo pytań z tego zakresu... ????
A gość ma badanie na poniedziałek 1.10 2007[/cytat]
właśnie w tym, w którym się znajduje od dłuższego czasu :) ; trzeba tylko spojrzeć na nazwę działu :)

[cytat="godunow"]A gość ma badanie na poniedziałek 1.10 2007[/cytat]
To nie ma większego problemu - w czasie miesiąca od badania ZUS powinien być w stanie wydać decyzję, a, jak już pisał Pan Janusz, przez 30 dni po ustaniu ubezpieczenia prawo do bezpłatnych świadczeń lekarskich jest zapewnione.

Przepraszam Janusz
ale ja tu też jestem dosyć krótko na forum zajmuję sie zazwyczaj komputerami licencjami i problemami z tym związanymi ( w tych działach zazwyczaj sie wypowiadam a rentami niejako przy okazji..
Jeszcze raz sorry

Ja jednak pociągnę w tym wątku ..
Nie znalazłem to pytam

Mam pytanie jeżeli w niosę sprzeciw w trybie ustawy o emeryturach i rentach z FUS z 20.4.2004 r. (Dz.U Nr 121, poz. 1264..
Mam III grupę i wnoszę o przyznanie II grupy ( dawne nazewnictwo ) orzecznik podtrzymuje tą III grupę ja wnoszę sprzeciw..w trybie jak wyżej..
Czy jest wypłacane świadczenie ??Czy jest wstrzymywane do czasu podjęcia ostatecznej decyzji..np. odwołanie az do sądu wtedy sprawa tra z 6 miesięcy.

Czy w takim przypadku przez te 6 miesięcy zostaję bez świadczeń rentowych zdrowotnych etc.. co to reguluje.. Jak to jest...
Pozdrawiam

Świadczenie biegnie, a sprawa w Sądzie się toczy.

A kto wyda decyzję na podstawie "nieprawomocnego" orzeczenia lekarskiego ? Po wydaniu ostatecznego orzeczenia lekarskiego ZUS wyda decyzję (jeżeli będzie nadal orzeczona niezdolność do pracy to i wypłaci świadczenie), a potem można się odwołać do sądu i czekać .....

Powrót