kuroniówka na umowe zlecenie

• Autor wątku Autor wątku kamil22x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil22x

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam, pracuje od 25 kwietnia 2014r w firmie ochroniarskiej na umowe zlecenie.
Teraz chce się zwolnić i robić kwalifikacje z tym, że chciałbym iść na kuroniówke żeby jakiś zawsze dochód był. I oto moje pytanie czy należy mi się taka kuroniówka bo znajomi mówią różnie dlatego postanowiłem zapytać tu na forum. Jak jest teraz z obecnymi przepisami. Szukałem trochę w necie ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi.

Dziękuję i Pozdrawiam.

To zalezy od tego czy otrzymywałes przynajmniej równowartość minimalnej płacy i czy od tego była opłacana składka

była opłacana właśnie a zarobki były 1200zł

znaczy tak te 1200 to teraz od stycznia było bo wcześnie to było jakieś 900zł. Nie raz się trafiło ponad 1000 no ale teraz jest 1200/1320 zł

zarobki są dalej 1200zł..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
odprowadzano bo co roku mam pit-a i sam mówił ten koordynator że mam składki zdrowotne też bo w razie czego jak rękę złamie albo co to jest te ubezpieczenie czy coś.

a i jak to sprawdzić ? gdzie i jak liczyć ?

Przecież ten koordynator mówił też, że mam składki odprowadzane na emeryture z tym, że na zleceniu to tam mały procent jest

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To rozmawiaj z koordynatorem. Ja ci wysokości odprowadzonych składek nie sprawdze, bo jak?

no ale to koordynator bd mi płacił te kuroniówke czy urząd skarbowy czy tam pracy ?

Urzędy Pracy wypłacają zasiłki dla bezrobotnych.
Aby nabyć prawo do zasiłku trzeba przepracować w 18-tu miesiącach poprzedzających dzień rejestracji w urzędzie pracy co najmniej 365 dni z wynagrodzeniem co najmniej minimalnym, od którego opłacana była składka na Fundusz Pracy.
kamil22x napisał:
odprowadzano bo co roku mam pit-a i sam mówił ten koordynator że mam składki zdrowotne też bo w razie czego jak rękę złamie albo co to jest te ubezpieczenie czy coś.
Składka zdrowotna czy emerytalna to co innego niż składka na Fundusz Pracy. Proszę zapytać koordynatora czy takowa jest opłacana od Pana wynagrodzenia, no i ile ono wynosi brutto.

aha dobrze to dziękuję za odpowiedzi. Ale skoro trzeba mieć 365 dni z płaco minimalną wypłate to raczej ja i tak nic nie dostane

Powrót