Kuroniówka po rencie chorobowej- czy sie należy?

• Autor wątku Autor wątku Malta_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malta_

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Witam

Uległem wypadkowi w styczniu 2006.
Przez pół roku byłem na zasiłku chorobowym.
Nastepne 2x 6 m-cy na zasilku rehabilitacyjnym.
Od lipca 2007 bez przerwy do 31 grudnia 2013 przebywam na rencie chorobowej.

Obecnie złozylem kolejny wniosek o rente i czekam na komisje.
Czy jesli renta nie zostanie mi przedłuzona- nalezy mi sie zasiłek dla bezrobotnych czy nie???
Przed wypadkiem pracowalem ponad 7 lat.

Prosze o udzielenie odpowiedzi.
Marek

Prawo do zasiłku dla bezrobotnych przysługuje osobie bezrobotnej o ile:
1.nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, szkolenia, prac interwencyjnych lub robót publicznych,

2.w okresie 18 miesięcy przed dniem rejestracji udokumentował co najmniej 365 dni:

- zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą lub świadczenia usług na podstawie umowy agencyjnej lub zlecenie z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy (...)

Do 365 dni uprawniających do nabycia zasiłku dla bezrobotnych zalicza się również okresy: (...) pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy(...) jeżeli podstawę wymiaru świadczenia, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne, stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo;)

Czyli jesli nie otrzymam propozycji pracy, to przysługuje mi zasiłek.:D

A prosze mi napisac jak to jest z ta przerwa, bo jesli rente mam do konca tego roku a komisja/przykladowo/ bylaby w lutym i odmówiono by mi dalszego świadczenia w zusie, to co z tym "wiszacym" styczniem?

Czy rejestruje sie jako bezrobotny dopiero od otrzymania decyzji z zusu?
Czy zas dla bezrobotnych otrzymuje dopiero od momentu rejestracji czy wstecz za styczen?

dziekuje i pozdrawiam

jesli rente mam do konca tego roku a komisja/przykladowo/ bylaby w lutym i odmówiono by mi dalszego świadczenia w zusie, to co z tym "wiszacym" styczniem?
Będzie to okres "nieskładkowy".
Czy rejestruje sie jako bezrobotny dopiero od otrzymania decyzji z zusu?
Po.
Czy zas dla bezrobotnych otrzymuje dopiero od momentu rejestracji czy wstecz za styczen?
Wszystko od dnia dokonania rejestracji w PUP.... Czy przysługuje prawo do zasiłku również (czyli licząc od dnia rejestracji, cofnie się 18 m-cy wstecz i zbada czy w tym okresie masz przynajmniej te 365 dni "oskładkowane".

Pamiętaj, że każda osoba dokonując rejestracji w PUP oświadcza, że jest zdolna i gotowa do podjęcia pracy. Podjęcie przez ciebie próby wydłużenia świadczenia z ZUS, wyklucza jednocześnie możliwość podjęcia przez ten czas pracy. Także rejestracja w PUP jako osoba bezrobotna przed decyzją komisji jest bezcelowa.

Powrót