Kuroniówka, wcześniejszy rok a teraźniejsza praca.

• Autor wątku Autor wątku dedek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dedek2

Użytkownik
Odpowiedzi
86
Witam mam taki nietypowy problem, nie radzę sobie w pracy, i chcę ją przerwać, żeby otrzymać świadczenie dla bezrobotnych, i teraz mam następujący problem, mam na nowo przepracowany rok, zacząłem od 11 września 2019, pracowałem w firmie 7 miesięcy do 31.03.2020, później z powodu depresji i nerwicy, miałem zwolnienie lekarskie do Sierpnia, nie pamiętam dokładnie którego ale wychodzi rok, i teraz podjąłem pracę w innej firmie i kończy mi się umowa próbna ale no nie jestem wstanie tam wytrzymać do 11 Grudnia bo wtedy właśnie mi się kończy umowa, a gdy sam się zwolnię do świadczenia muszę czekać 90 dni, i teraz pytanie czy jak nie okażę, tego świadectwa pracy z obecnej firmy, tylko świadectwo z poprzedniej firmy i chorobowego, i otrzymam od razu świadczenie, mogę po jakimś czasie ukazać tamto świadectwo z obecnej firmy i czy nie będzie to miało konsekwencji zabrania zasiłku. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
dedek2 napisał:
miałem zwolnienie lekarskie do Sierpnia,
Dni chorobowe po zatrudnieniu nie są wliczane do 365 dni, które uprawniają do zasiłku dla bezrobotnych. Przepracowałeś niecałe 7 m-cy, więc brakuje Ci jeszcze 5,5 m-ca zatrudnienia.

dedek2 napisał:
... i kończy mi się umowa próbna ale no nie jestem wstanie tam wytrzymać do 11 Grudnia bo wtedy właśnie mi się kończy umowa,
Jeżeli przyjmiemy że okres próbny to 3 m-e to musisz przepracować do 21.02.2021 roku (lepiej dzień dłużej) Każda przerwa wydłuża czas pracy o tę przerwę.

Powrót