kuroniówka

• Autor wątku Autor wątku nn.martyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nn.martyna

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Czy po przepracowaniu 3 lat na umowie na 1/4 etatu z wynagrodzniem 400zl nalezy sie zasilek dla bezrobotnych?

W tym ponad rok na urlopie wychowawczym

Tak, jeśli na urlopie wychowawczym byłaś przed rejestracją w urzędzie pracy.

W urzedzie pracy będę sie dopiero rojestrowala w październiku. Czyli mam szanse na zasiłek.

Napisz dokładnie od kiedy do kiedy przebywałaś na urlopie wychowawczym.

A na jakiej podstawie? Proszę się odwołać. Ustawa o promocji zatrudnienia mówi, że do okresu 365 dni zalicza się okres urlopu wychowawczego. Nie ma znaczenia wysokość wynagrodzenia przed urlopem.

Urzędnik powiedział że za niskie dochody na umowie miałam dodatkowo odmówiono mi zasiłku i odmówiono mi stypendium za kontynuowanie nauki z powodu braku pieniędzy przez urząd pracy

Jeśli urlop wychowawczy trwał ponad rok i rejestracja nastąpiła bezpośrednio po urlopie, to nie ma znaczenia wysokość wynagrodzenia.

W przypadku stypendium, jest to zasadne.

Hmm a gdzie mogę się eteraz odwołać od decyzji urzędu? I czy jeszcze to coś da ponieważ minęło już 3 miesiące? Widocznie urzędnik nie chciał mi dać tych pieniędzy i dlatego mi nie przyznał zasiłku kurde.. A co do stypendium to z tego co wiem należy mi się ponieważ jestem po gimnazjum nie mam żadnych kwalifikacji dochód też mi nie przekracza.

gośćforum123 napisał:
Jeśli urlop wychowawczy trwał ponad rok i rejestracja nastąpiła bezpośrednio po urlopie, to nie ma znaczenia wysokość wynagrodzenia.
jeszcze zalezy od sposobu rozwiązania umowy. Moze był art 52 z winy nn.martyna.

Umowa była rozwiązana za porozumieniem stron

W takim razie nie zasiłek nie został przyznany, a będzie przyznany po 90 dniach.

Dzięki j-ms za podpowiedź i czujność :-)

Jak to bo nie bardzo rozumiem?

W przypadku rozwiązania umowy na mocy porozumienia stron prawo do zasiłku przysługuje po 90 dniach od daty rejestracji i okres jego pobierania o te 90 dni ulega skróceniu. Najlepiej jednak porozmawiać z doradcą klienta w urzędzie pracy. On zna całą sytuację i powinien wszystko wyjaśnić.

W przedstawionych dokumentów wynika iż w dniu rejestracji spełniła pani warunki do uznania za osobę bezrobotną natomiast suma okresów o których mowa w art 71 ust 12 WW ustawy przypadających w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień rejestracji jest krótszy niż 365 dni co stanowi podstawa odmowy przyznania prawa do zasiłku. Tak mam napisane w decyzji z up

Powrót