Kuroniówka

• Autor wątku Autor wątku Adrian993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrian993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, jestem posiadaczem gospodarstwa rolnego 6ha przeliczeniowych, czy dla mojego ojca przysługuje kuroniówka?? On nie pracuje w tym gospodarstwie.

Adrian993 napisał:
Witam, jestem posiadaczem gospodarstwa rolnego 6ha przeliczeniowych, czy dla mojego ojca przysługuje kuroniówka?? On nie pracuje w tym gospodarstwie.

ma%C5%82pa.jpg

Zasiłek przysługuje osobie, która przepracowała 365 dni i otrzymywała co najmniej minimalne wynagrodzenie, od którego odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy
-jeśli nie podlega ubezpieczeniom w KRUS jako domownik

pracował 20+ lat, ma ziemi na sobie poniżej 2ha i ktoś z UP mówił mu że jak w rodzinie ktoś ma gospodarstwo to mu nie przysługuje, ale właśnie chyba głupota bo on nie jest ubezpieczony w krus jako domownik więc nie ma nic z tym wspólnego

Należy przedstawić zaświadczenie z KRUS, że nie podlega ubezpieczeniu jako domownik i będzie mógł się zarejestrować oraz otrzyma zasiłek.

W przypadku ziemi, którą posiada również należy przedstawić dokumenty: informację o wielkości nieruchomości rolnej oraz zaświadczenie o podleganiu lub nie ubezpieczeniu. Nie będzie to miało jednak wpływu na rejestrację oraz zasiłek.

Powrót