Kurs/Szkolenie dla osób niepełnoletnich

• Autor wątku Autor wątku Kishurki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kishurki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.

Chciałbym wiedzieć, czy na przeprowadzenie szkolenia bądź kursu, z dziedzin nie związanych ściśle z nauką szkolną, wymagane jest posiadanie uprawnień pedagogicznych przez osobę prowadzącą?

Jeżeli jest to tematyka związana z przedsiębiorczością, kreowaniem kariery, marketingiem, kreowaniem wizerunku a zajęcia odbywały by się w grupach po około 10 osób oraz umowa o przeprowadzenie kursu/szkolenia, zostałaby podpisana przez prawnego opiekuna(co jednoznacznie stwierdza zgodę na uczestniczenie dziecka w zajęciach).

Jeżeli znajdzie się tutaj moderator to prosiłbym o przywrócenie tematu do działu prawo pracy, ponieważ tutaj nie wydaje mi się abym mógł otrzymać odpowiedź. Pozdrawiam.

Kishurki napisał:
Witam.

Chciałbym wiedzieć, czy na przeprowadzenie szkolenia bądź kursu, z dziedzin nie związanych ściśle z nauką szkolną, wymagane jest posiadanie uprawnień pedagogicznych przez osobę prowadzącą?

Jeżeli jest to tematyka związana z przedsiębiorczością, kreowaniem kariery, marketingiem, kreowaniem wizerunku a zajęcia odbywały by się w grupach po około 10 osób oraz umowa o przeprowadzenie kursu/szkolenia, zostałaby podpisana przez prawnego opiekuna(co jednoznacznie stwierdza zgodę na uczestniczenie dziecka w zajęciach).

Nie, nie jest wymaganie posiadanie uprawnień pedagogicznych.

A jest jakaś podstawa prawna która mówi na jakiego rodzaju świadczenia wymagane są uprawniania pedagogiczne? Bo po konsultacji z dyrektorem szkoły artystycznej, który jest członkiem mojej rodziny, odradził mi taką działalność gospodarczą, bez zatrudnienia kogoś z wykształceniem pedagogicznym. Sam jednak nie potrafił się podeprzeć żadną podstawą prawną, więc tutaj mam dwie strony i nie wiem która jest bardziej wiarygodna.

Pozdrawiam.

Działalność, o której mówisz nie jest związana z prowadzeniem szkoły lub placówki oświatowej w myśl art. 82. 1. Ustawy o systemie oświaty, Jest raczej działalnością wynikają przepisów o działalności gospodarczej. z Twojego opisu wynika również i to, że nie prowadzisz doskonalenia osób dorosłych. Nie jest to kształcenie w formach szkolnych, ani pozaszkolnych, nie podlegasz również nadzorowi Kuratora Oświaty.
Możesz swobodnie organizować takie kursy w ramach działalności gospodarczej, a wiec działać we własnym imieniu i na własne ryzyko.Podstawa prawna, o którą pytasz to przepisy dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby fizyczne.Życzę sukcesów.

Powrót