Kurs z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku tiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tiro

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Witam,
żeby rozpocząć kurs musiałem załatwić zaświadczenie o zamiarze zatrudnienia.. Niestety gość teraz ma pretensje bo mu się etat zmniejszył i już nie chce mnie przyjąć, a takie zaświadczenie mi podbił..
Moje pytanie jakie mogą być konsekwencje, jeżeli:

a). Nie zatrudni mnie;
b). Zadeklaruje, że wcale się do niego nie zgłosiłem;
c). Zatrudni mnie na okres próbny, a następnie nie przedłuży umowy;
d). Można z tego jakoś wybrnąć bez ponoszenia kosztów kursu?

Pomiędzy kim a kim zawarta została umowa ws. odbycia szkolenia? Czy nie był to przypadkiem w ramach bonu szkoleniowego?
tiro napisał:
żeby rozpocząć kurs musiałem załatwić zaświadczenie o zamiarze zatrudnienia(...)jakie mogą być konsekwencje, jeżeli: Zadeklaruje, że wcale się do niego nie zgłosiłem
Co to znaczy, że się nie zgłosiłeś? Kiedy? Czy mam rozumieć, że to było "lewe" zaświadczenie tzn. tylko po to, aby PUP sfinansował szkolenie?

Kosssz napisał:
Pomiędzy kim a kim zawarta została umowa ws. odbycia szkolenia?
Między PUP a jednostką szkolącą.

Kosssz napisał:
Czy nie był to przypadkiem w ramach bonu szkoleniowego?
Aby otrzymać środku z UP potrzebowałem zaświadczenia uzasadniającego celowość szkolenia, czyli w uproszczeniu mówiąc - że będę miał po nim prace.

Gość mi podpisał od ręki, ale nie wiedział, że po pierwsze tak długo to jest organizowane (są dwa etapy, jeden zaliczyłem na drugi czekam ponad miesiąc, w sumie jakieś 200 godzin szkolenia łącznie, a ciągnie się to 3-4 miesiące, a to dopiero połowa) oraz po drugie, że będzie musiał przeprowadzić redukcję etatów.

Kosssz napisał:
Co to znaczy, że się nie zgłosiłeś? Kiedy?
Pytałem co w przypadku, jeżeli on nadal będzie deklarował chęć zatrudnienia, a to ja się "nie zgłoszę" do niego. Tzn myślałem, żeby wziąć to na siebie bo w sumie nie jego wina, on mi poszedł na rękę a teraz może mieć problemy przez to..

Kosssz napisał:
Czy mam rozumieć, że to było "lewe" zaświadczenie tzn. tylko po to, aby PUP sfinansował szkolenie?
Jeżeli lewym zaświadczeniem można nazwać chęć dobrowolnego zatrudnienia bezrobotnego w trybie natychmiastowym po odbyciu szkolenia to.. tak..
Natomiast okoliczności się zmieniły, niestety. Teraz chcę się dowiedzieć jakie mam wyjście z tej sytuacji bo jak on nie chce mnie zatrudnić to ja wyjadę za granicę do pracy, tylko jak teraz wybrnąć z tej sytuacji..

tiro napisał:
Gość mi podpisał od ręki, ale nie wiedział, że po pierwsze tak długo to jest organizowane (...) oraz po drugie, że będzie musiał przeprowadzić redukcję etatów.
Tak Ci powiedział?
tiro napisał:
Pytałem co w przypadku, jeżeli on nadal będzie deklarował chęć zatrudnienia, a to ja się "nie zgłoszę" do niego.
Utracisz status bezrobotnego na okres 120, 180 lub 270 dni.

Powrót