Kursy video - złamanie prawa czy nie

• Autor wątku Autor wątku robers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
witam

Stworzyłem kursy video obsługi dla programu corel.
Kursy od pewnego czasu są sprzedawane. W kursach przedstawiłem lekcje
w formie video. Lekcje są inspiracją z różnych stron www na których znajdują się tutoriale dla tego programu. Ja ucząc się z tych stron nagrałem swoje filmiki by przekazać tą wiedzę dalej, w formie video. Często kroki ukazujące jak uzyskać dany efekt są te same zarówno w moich filmikach jak i w tekście na owych stronach. Efekty końcowe są bardzo podobne zarówno na stronach z których uczyłem się tego programu jak i w moich filmikach.
W filmikach pokazuje jak uzyskać dany efekt od początku, posiadam pliki źródłowe w których widać kolejne kroki jakie wykonywałem. Filmiki posiadają znak wodny oraz często w projektach wplatam swoje dane.

Również niektóre zdjęcia są te same. Zdjęcia te pochodzą ze strony stock.hu czyli są ogólnodostępne.

Niedawno zgłosił się do mnie prawnik
który poinformował że jego klient wnosi sprawę do sądu za złamania prawa.

Czy złamałem prawo korzystając z ogólnodostępnej bazy tutoriali które mają za zadanie nauczyć ludzi prorgamu. Nauczyłem się i przekazuję tą wiedzę dalej. A że korzystam z tych samych zdjęć i efekt końcowy jest podobny - czy przez to kradnę czyjeś dzieło ?

Nagranie takich pokazów zajęło ogromną ilość czasu. I jeszcze zostałem posądzony o kradzież. Czy istnieje szansa obrony ?

Wydaje mi się że problemy stwarzają wykorzystane przez ciebie zdjęcia.
Nie są twojego autorstwa ?

Połowa zdjęć jest mojego autorstwa. W niektórych lekcjach są zdjęcia pochodzące ze strony
stock.hu - Strona udostepnią zdjęcia za darmo. Zgodnie z licencją tej strony
zdjęcia umieszczone na stronie mogą być wykorzystywane bez zgody i
bez informowania o sposobie wykorzystania zdjęcia.

A czy złamaniem prawa jest to że uczyłem się za pomocą tych stron i później nagrałem swoje filmiki by uczyć innych ? Owszem efekty końcowe są bardzo podobne, jednak chodziło oto by pokazać w filmikach jak uzyskać taki efekt.

Witaj, prawdopodobnie chodzi o nieuprawnione wykorzystanie któregoś z tutoriali, na bazie którego nagrany został film. W ogólności powinno się uzyskać zgody na wykorzystanie tych tutoriali w nowym dziele, jakim jest kurs.

_chris_ napisał:
Witaj, prawdopodobnie chodzi o nieuprawnione wykorzystanie któregoś z tutoriali, na bazie którego nagrany został film.

Tak oto chodzi. Jednak tutoriale służą do nauki danego efektu.
Czy nie można powołać się tutaj na inspirację tymi tutorialami.

W końcu one mają za zadanie uczyć...
Np. nauczyciel uczy się języka angielskiego
z książek bądź stron internetowych, po czym pisze swoją książke do angielskiego lub wydaje kurs. Czy w ten sposób łamie prawo ?

Moje kursy posiadają numery ISBN - czy to coś zmienia ?

Dziękuję za odpowiedzi.

robers napisał:
Czy nie można powołać się tutaj na inspirację tymi tutorialami.
Nie, wykorzystałeś po prostu te materiały w sposób bezpośredni - filmując je.
Np. nauczyciel uczy się języka angielskiego z książek bądź stron internetowych, po czym pisze swoją książke do angielskiego lub wydaje kurs. Czy w ten sposób łamie prawo ?
no, właśnie - pisze własną książkę. Gdybyś Ty napisał własne strony www na podstawie tamtych tutoriali, a następnie je sfilmował, to tyłaby zupełnie inna sytuacja - wtedy też można by było być może mówić o inspiracji...
Moje kursy posiadają numery ISBN - czy to coś zmienia ?
nie w stosunku do praw autorskich, o których mówimy...

Powrót