Kwarantanna, a wyjście z domu

• Autor wątku Autor wątku Gantz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gantz

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Mam pytanie, mianowicie, czy jeśli ktoś nie wiedział o tym, ze jakaś osoba była na kwarantannie I ktoś wyszedł z tą osobą spotkać się w czasie kiedy ta osoba przebywała na kwarantannie to czy grozi za to jakaś kara pieniężna za takie spotkanie dla nieświadomej osoby?

Osoba na kwarantannie może chodzić w obrębie własnej posesji. Jeżeli więc rozmawiałeś z tą osobą przez ogrodzenie to kwarantanna nie została złamana.

Osoba przebywająca na kwarantannie domowej może wychodzić do ogrodu.
Co w sytuacji jeśli jest również współwłaścicielem drogi przy której stoi dom? Droga jest prywatna, na jej początku jest brama, przy drodze stoją również jeszcze inne domy.
Może przebywać na tej drodze? Np nie ma sąsiadów i nie naraża innych osób na zakażenie.

Oczywiście każdorazowo poruszając się po współwłasności dochowany został rygor dotyczący maseczki?

has.14/10/1066 napisał:
Oczywiście każdorazowo poruszając się po współwłasności dochowany został rygor dotyczący maseczki?

Oczywiscie, i tylko w momentach kiedy nikogo na niej nie ma.

W dniu 20-03-2020 mój syn wrócił z zagranicy i obowiązywał go 2 tygodniowy okres kwarantanny.Dziennie podjeżdżął radiowóz na kontrolę,pytając mnie o syna.Syn kwarantannę dotrzymał.
Natomiast dnia 03-04-2020 gdy wróciliśmy z zakupów pod mój dom podjechał radiowóz i funkcjonariusz oświadczył,że nie dostosowałem do kwarantanny o której nie miałem żadnego pojęcia,ponieważ nikt mnie o tym nie poinformował.
W konsekwencji sporządzono na mnie wniosek o ukaranie z art.116 Kodeksu Wykroczeń.
Pytanie zasadnicze:Kiedy wyszło takowe zarządzenie że:osoby zamieszkujące wspólnie z osobą którą obowiązuje okres kwarantanny musi się również poddać kwarantannie ?
Jeszcze raz oświadczam,że przez żadne służby nie zostałem o w/w fakcie powiadomiony a przez policję oskarżony.
Z poważaniem-H.Derner<hub38der@gmail.com>

Pogrzebałam po internetach i znalazłam coś takiego
Rozporządzenie RM z dnia 31 marca 2020 r.
\Rozdział 2, którego fragment zacytuję:

odbyć po przekroczeniu granicy państwowej, obowiązkową kwarantannę, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 34 ust. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, trwającą 14 dni licząc od dnia następującego po przekroczeniu tej granicy, wraz z osobami wspólnie zamieszkującymi lub gospodarującymi.

Zgodnie z wyżej wymienionym zarówno Ty jak i Twój syn złamaliście przepis. 3 kwietnia kwarantanna Was obowiązywała.

izaw8 napisał:
Pogrzebałam po internetach i znalazłam coś takiego
Rozporządzenie RM z dnia 31 marca 2020 r.
\Rozdział 2, którego fragment zacytuję:

odbyć po przekroczeniu granicy państwowej, obowiązkową kwarantannę, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 34 ust. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, trwającą 14 dni licząc od dnia następującego po przekroczeniu tej granicy, wraz z osobami wspólnie zamieszkującymi lub gospodarującymi.

Zgodnie z wyżej wymienionym zarówno Ty jak i Twój syn złamaliście przepis. 3 kwietnia kwarantanna Was obowiązywała.

mogą się naturalnie odwołać ponieważ rozporządzenie nie ma mocy prawnej i sprawę mają wygraną z góry. Warto walczyć w sądzie o swoje prawa.

Oczywiście, że rozporządzenie ma moc prawną. Można się co najwyżej kłócić o to, że rozporządzenie pozwala sobie na więcej niż ustawa przewiduje. Nakaz zakrywania ust i nosa każdemu jest niezgodny z ustawą. Zakaz przemieszczania się też. Ale obowiązek poddania się kwarantannie jest zgodny z ustawą

izaw8 napisał:
Nakaz zakrywania ust i nosa każdemu jest niezgodny z ustawą. Zakaz przemieszczania się też.
To dlaczego nie zrobią to w formie ustawy? CZego się tak boją? Skoro niezgodne to dlaczego normalnie wszędzie ( we wszystkich mediach) jak i sam minister nakazuje ich noszenia? Czy wprowadzanie obywateli w błąd jest zgodne z prawem? Nie można na nich nałożyć kar za głoszenie fake informacji?

izaw8 napisał:
Ale obowiązek poddania się kwarantannie jest zgodny z ustawą
Obowiązek poddania kwarantannie osobie zdrowej lub nosiciela bezobjawowego też? Muszą zrobić wyniki i wtedy kwarantanna, gdy pozytywne czy odrazu?

Ostatnia edycja:
Powrót