kwas na stażu

• Autor wątku Autor wątku danielll2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danielll2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Mam kilka pytań odnośnie stażu z PUP:

Zgodnie z umową szef ma obowiązek zatrudnić nas (2 stażystki) na min.3miesiące na umowę o pracę w pełnym wymiarze godzin - kilka razy już powtórzył że zatrudni albo jedną z nas, albo obydwie na pół etatu
pyt. 1: czy jeśli zatrudni jedną lub na 0,5 etatu powinnam zgłosić to w PUP ?
pyt. 2 czy jeśli odmówię umowy na 0,5 etatu wyrzucą mnie z PUP? (dodam tylko że pracuję w biurze nieruchomości, są częste wyjady do klientów po kilkadziesiątnawet km a ja mam chorobę lokomocyjną-co zgłosiłam zarówno podczas badań lekarskich w ankiecie jak i na początku szefowi)

Pracujemy po 8h pon-pt plus co drugą sobotę 3h - NIE mamy za to płacone, a koleżanka któa pracuje tu 2 rok mówi że szef nigdy nie dał nikomu odsiadki za sobotę -
pyt.3: co robić?????

Będę bardzo wdzięczna za każdą odp.

danielll2 napisał:
pyt. 1: czy jeśli zatrudni jedną lub na 0,5 etatu powinnam zgłosić to w PUP ?
On to musi zgłosić nie Pan... tłumacząc dlaczego. PUP może i pewnie nie przystanie na takie warunki jeśli pracodawca nie będzie miał realnych argumentów.
danielll2 napisał:
pyt. 2 czy jeśli odmówię umowy na 0,5 etatu wyrzucą mnie z PUP? (dodam tylko że pracuję w biurze nieruchomości, są częste wyjady do klientów po kilkadziesiątnawet km a ja mam chorobę lokomocyjną-co zgłosiłam zarówno podczas badań lekarskich w ankiecie jak i na początku szefowi)
Na chorobę lokomocyjną można kupić leki/suplemety w aptece... Jeśli lekarz medycyny pracy uznał, że może Pan pracować w takich warunkach, to Pana opinia jest bez znaczenia. Odmowa podjęcia pracy (o ile PUP uzna tłumaczenie pracodawcy odnośnie zmiany warunków zatrudnienia po stażu) może skutkować wyrejestrowaniem z PUP.
danielll2 napisał:
Pracujemy po 8h pon-pt plus co drugą sobotę 3h - NIE mamy za to płacone, a koleżanka któa pracuje tu 2 rok mówi że szef nigdy nie dał nikomu odsiadki za sobotę - pyt.3: co robić?????
Stażyście nie wolno przyjmować dodatkowych pieniędzy poza stypendium. Jest to nielegalne.
Co zrobić... jak najszybciej zgłosić oficjalną drogę do PUP! Inaczej za chwilę będzie pretensja, że PUP Pana wyrejestrował za niepodjęcie pracy.

Ostatnia edycja:
Powrót