Kwestia e-marketingu

• Autor wątku Autor wątku gromiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gromiz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry

Jeżeli to możliwe bardzo prosiłbym o wytłumaczenie sprawy legalności mailingu internetowego. Czytam różne informacje, ale sam nie wiem jak zebrać je w całość, bo każdy uważa inaczej w różnych serwisach internetowych.

Na wstępnie chciałbym zaznaczyć, że interesuje mnie tylko sprawa legalności wysyłki mailingu do firm, a nie osób indywidualnych. Jeżeli zakupi się bazę danych od firmy, która taką posiada (same firmy) to jakie trzeba spełnić warunki, aby można było legalnie wysłać do nich ofertę handlową?

Baza danych zakupiona jest w firmie, która zajmuje się spisem firm (największa firma w Polsce). Bazy takie sprzedają zawsze bezpośrednio firmie, która chce wysłać dany mailing. Czy proces wysłania poprzez firmę zajmującą się wysyłką powinien wyglądać w następujący sposób:

Email, który wysyła firma (przy pomocy innej firmy, która tym się zajmuje) posiada nazwę firmy z której pochodzi oraz adres email.
W treści powinno pojawić się zapytanie, czy wyrażają zgodę na przesłanie oferty handlowej (czy w takim zapytaniu powinno pisać się na jaki temat?).
Podane powinny być dane firmy z NIP, REGON, z której pytanie pochodzi oraz skąd posiada się adres email, na który trafia zapytanie.

Jeżeli firma wyrazi zgodę to czy dopiero wtedy można wysłać emaila z ofertą handlową? Czy ta oferta handlowa powinna posiadać cały czas link umożliwiający wypisanie się z mailingu, adres firmy z której pochodzi oraz skąd posiada się adres email firmy, do której trafia mailing?

Czy odpowiedź, którą prześle odbiorca jest w jakiś sposób sprecyzowana, czy to ma być link, czy powinien odpisać TAK lub NIE?

Jak wygląda sytuacja, jeżeli adresy email nie zakupi się w firmie handlującej bazami a pochodzi ze strony internetowej firmy?

Jeżeli to możliwe bardzo proszę o wytłumaczenie sprawy jak powinien wyglądać taki proces co jest możliwe, a co nie powinno się robić. Pytam ponieważ na rynku jest wiele firm stosujących mailing, ale tak naprawdę nie wiadomo, jaka firma działa faktycznie prawnie, a nie chce narażać reputacji firm. Wiem, że mailing na pewno jest legalny, ponieważ stosują go duże firmy i jest ogólnie dostępny, ale na jakich zasadach?

Pozdrawiam

gromiz napisał:
Na wstępnie chciałbym zaznaczyć, że interesuje mnie tylko sprawa legalności wysyłki mailingu do firm, a nie osób indywidualnych.
nie ma znaczenia kim jest adresat, korespondencja to korespondencja.
Jeżeli zakupi się bazę danych od firmy, która taką posiada (same firmy) to jakie trzeba spełnić warunki, aby można było legalnie wysłać do nich ofertę handlową?
Posiadać do każdego adresu wyraźną zgodę adresata na otrzymywanie korespondencji handlowej od firmy która taką korespondencję wysyła. Jeśli wysyłasz ze swojej firmy, to właśnie twoja firma zgodę taką, jako usługodawca, posiadać musi.
Email, który wysyła firma (przy pomocy innej firmy, która tym się zajmuje) posiada nazwę firmy z której pochodzi oraz adres email.
W treści powinno pojawić się zapytanie, czy wyrażają zgodę na przesłanie oferty handlowej (czy w takim zapytaniu powinno pisać się na jaki temat?).
tak.
Jeżeli firma wyrazi zgodę to czy dopiero wtedy można wysłać emaila z ofertą handlową?
tak.
Czy ta oferta handlowa powinna posiadać cały czas link umożliwiający wypisanie się z mailingu,
tak.
adres firmy z której pochodzi oraz skąd posiada się adres email firmy, do której trafia mailing?
wypada je zamieścić.
Czy odpowiedź, którą prześle odbiorca jest w jakiś sposób sprecyzowana, czy to ma być link, czy powinien odpisać TAK lub NIE?
nie jest to sprecyzowane, ale ponieważ zgoda ma być udzielona wyraźnie, to najlepiej, aby padło słowo 'Tak' albo 'Zgadzam się...' Ale inna forma też może być. Ważne, aby wysyłający mailing miał to wyraźnie i jednoznacznie stwierdzone.
Jak wygląda sytuacja, jeżeli adresy email nie zakupi się w firmie handlującej bazami a pochodzi ze strony internetowej firmy?
tak samo.

A czy wysłanie pierwszego emaila, w którym zamieszczę następujące informacje:

- adres email firmy, która będzie wysyłać ofertę handlową,
- dane firmy (adres, telefon, nip, regon),
- informacje skąd posiadam adres email adresata,
- zamieszczenie prośby czy firma zgadza się na przesłanie oferty handlowe na temat np. sprzedaży książek
- informacja, że jeżeli chcieliby otrzymać informację handlową proszę odpisać na dany email, że zgadzają się lub TAK
- jeżeli nie odpiszą na dany email nie otrzymają nigdy więcej od tej firmy jakiegokolwiek zapytania w tej sprawie

Czy odpowiedź w sprawie przesłania oferty może być też link do strony, ale strona pokaże tylko informację, że wyraził zgodę czy linku lepiej nie używać (obawy np. przed wirusami)?

Czy samo zapytanie o ofertę według tego schematu nie zostanie od razu potraktowane jako spam i nie zostaną wszczęte kroki prawne przeciwko firmie, która go nadała?

Jeżeli klient wyrazi zgodę to czy wtedy oferta handlowa może przedstawiać dane produkty oraz ceny? Oczywiście nadal taki email będzie posiadał adres firmy skąd pochodzi, skąd posiada się emaila, że klient wyraził zgodę na przesłanie oferty oraz możliwość wypisania się z mailingu.

Czy oferta handlowa jeżeli klient wyrazi zgodę może być wysłana tylko raz i ponownie trzeba się pytać, czy można w emailu zapytać się czy zgadza się na otrzymywanie ofert handlowych od danej firmy?

Jeżeli firma X chce wysłać mailing, ale firma Y będzie to przesyłała (X zleciała wykonanie usługi), ale dane, oferta będzie firmy X, to czy zgodę na przesłanie oferty powinna posiadać firma X czy Y? Firma Y nie będzie przesyłać żadnych danych swoich nic, wszystko będzie firmy X.

Jak wygląda prawnie sprawa reklam w telewizji. Mamy tutaj sytuację mailingu, w którym do mojej skrzynki trafia spam, którego nie zamawiałem. A czy reklama w telewizji nie jest takim samym spamem jak email, przecież nie zamawiałem oglądanie reklamy, nie podpisałem zgody na oglądanie tej reklamy. Podobna sytuacja ma się do bannerów w miastach, przecież nie wyrażam zgody na oglądanie reklam na bannerach w miastach jak jadę samochodem. Dlaczego prawnie ta sytuacja różni się od tej w emailu? Przecież TV jest takim samym medium przesyłowym, gdzie reklama trafia właśnie do mojego lokalu (jak email) a przecież nie wyraziłem zgody na to. Podobnie jak wygląda sprawa ulotek przesyłanych zwykła pocztą. Jeżeli ulotka trafia do mojej skrzynki jest prawnie spamem i dana firma, która ją rozesłała uczyniła to nie prawnie?

Dodatkowo jeszcze interesuje mnie sprawa trochę odmienna. Z tego co wiem w Polsce zakazane jest nadawanie reklam w TV podczas transmisji na żywo wydarzeń sportowych. Dlaczego Eurosport może nadawać reklamy podczas transmisji w Polsce?

Mam nadzieję, że nie za dużo pytań, ale po tej porcji mam nadzieję, że moje wątpliwości zostaną rozwiane :).

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
gromiz napisał:
A czy wysłanie pierwszego emaila, w którym zamieszczę następujące informacje:

- adres email firmy, która będzie wysyłać ofertę handlową,
- dane firmy (adres, telefon, nip, regon),
- informacje skąd posiadam adres email adresata,
- zamieszczenie prośby czy firma zgadza się na przesłanie oferty handlowe na temat np. sprzedaży książek
- informacja, że jeżeli chcieliby otrzymać informację handlową proszę odpisać na dany email, że zgadzają się lub TAK
- jeżeli nie odpiszą na dany email nie otrzymają nigdy więcej od tej firmy jakiegokolwiek zapytania w tej sprawie
no tak to powinno wyglądać.
Czy odpowiedź w sprawie przesłania oferty może być też link do strony, ale strona pokaże tylko informację, że wyraził zgodę czy linku lepiej nie używać (obawy np. przed wirusami)?
powinno się mieć zgodę jawną, poprzez odesłanie maila w którym adresat wyrazi swoją wolę.
Czy samo zapytanie o ofertę według tego schematu nie zostanie od razu potraktowane jako spam i nie zostaną wszczęte kroki prawne przeciwko firmie, która go nadała?
nie, jeśli będzie tam wyłacznie zapytanie o zgodę na przesyłanie informacji handlowych w odnośnie... przykładowo: Czy są Państwo zainteresowani w otrzymywaniu comiesięcznego repertuaru teatru "Piąty dzień"? Jeśli tak, prosimy o odesłanie tego maila.. itd.... Oczywiście - bez żadnych szczegółów, linków, etc.
eżeli klient wyrazi zgodę to czy wtedy oferta handlowa może przedstawiać dane produkty oraz ceny? ...
tak.
Czy oferta handlowa jeżeli klient wyrazi zgodę może być wysłana tylko raz i ponownie trzeba się pytać, czy można w emailu zapytać się czy zgadza się na otrzymywanie ofert handlowych od danej firmy?
dla danej firmy wysyłającej swoją ofertę - raz.
Jeżeli firma X chce wysłać mailing, ale firma Y będzie to przesyłała (X zleciała wykonanie usługi), ale dane, oferta będzie firmy X, to czy zgodę na przesłanie oferty powinna posiadać firma X czy Y? Firma Y nie będzie przesyłać żadnych danych swoich nic, wszystko będzie firmy X.
zależy od sposobu świadczenia usługi przez Y. Jeśli Y świadczy tylko usługę wysyłania (nie ma ich adresu, jak poczta dla papierowych), to oferta jest de facto od firmy X, i to ona powinna mieć zgodę. Ale wszystko zależy od sytuacji.
Jak wygląda prawnie sprawa reklam w telewizji.
Inna sytuacja prawna - dla korespondencji elektronicznej obowiązuje http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html, a dla telewizji USTAWA z dnia 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji.
Dodatkowo jeszcze interesuje mnie sprawa trochę odmienna. Z tego co wiem w Polsce zakazane jest nadawanie reklam w TV podczas transmisji na żywo wydarzeń sportowych. Dlaczego Eurosport może nadawać reklamy podczas transmisji w Polsce?
Myślisz o Art.16a ustawy ww o telewizji|? Eurosport nie jest zapewne nadawcą ustanowionym na teranie Polski w świetle Art.1a. ww ustawy.

Tak miałem na myśli (nie znam dokładnie ustaw) prawo, które zakazuje nadawania reklam podczas transmisji sportowych na żywo. Czyli z tego wynika, że jeżeli firma chciałaby nadawać reklamy w swoim programie sportowym podczas transmisji to powinna zarejestrować się za granicą.

Ogólnie wiem jak sytuacja teraz wygląda z mailingiem. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i dokładnie omówienie sprawy.

Z poważaniem

Witam,

Chciałbym poradzić się w pewnej kwestii dotyczącej reklamowania usług poprzez email a raczej jego konstrukcje.

Pracuje w firmie ABC i mam własny adres email, z którego prowadzę regularna i niekomercyjna korespondencje (nic nie oferuje). Mój mail jest oparty o schemat zawierający:

Nagłówek -> baner z logo firmy z przekierowaniem do strony głównej mojej firmy

miejsce na treść

podpis wraz z moimi i firmy danymi kontaktowymi

Stopka -> klikalny baner zawierający informacje na temat sezonowych ofert mojej firmy

Czy tak skonstruowany mail (zaznaczam, ze służy on do prowadzenia regularnej korespondencji) jest traktowany jako spam zgodnie z treścią ustawy?
Czy zawieranie odnośników do własnej strony internetowej i do oferty na niej zawartej w korespondencji z kontrahentami i osobami fizycznymi jest niezgodne z ustawa? Dla mnie byłoby absurdem pytanie każdorazowo o zgodę odbiorce czy chce mieć klikalny baner z logo mojej firmy lub klikalny baner z aktualnościami przekierowujący do mojej strony.

Jak to interpretować?

Powrót