B
BWPS
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 35
Ziemia została wywłaszczona, a pieniądze zostały podzielone po równo na 4 części – mama oraz jej troje dzieci. Każdy miał swoją dolę, ale jedno z dzieci namówiło mamę na wybranie części pieniędzy z jej konta i wkrótce później, to samo zrobiło drugie dziecko. Mama przewidując, że straci w ten sposób wszystkie pieniądze w 2015 roku uczyniła ze mnie (najmłodsze dziecko) współwłaściciela konta, na którym pozostała część jej doli z wywłaszczenia ziemi. W tym roku mama umarła i stałam się tym samym jedynym właścicielem konta. Czy prawnie jestem zobowiązana do podzielenia pozostałej kwoty z rodzeństwem (które i tak ograbiło już wcześniej mamę, jak i przed jej śmiercią regularnie zabierało jej rentę) czy mogę dysponować tymi pieniądzmi według uznania. Jeśli to drugie, to jakie dokumenty powinnam złożyć, aby prawidłowo rozliczyć się z urzędem skarbowym i aby moje rodzeństwo nie pozwało mnie do sądu?
Pytam, bo moje zachłanne rodzeństwo chce zmusić mnie do podziału reszty pieniędzy na tym koncie na 3 równe części, twierdząc, że wybranie przez nich pieniędzy z tego konta miało miejsce dawno (2015), a więc jest to sprawa przedawniona i to, że wzięli te pieniądze o niczym nie świadczy i trzeba podzielić resztę na 3 równe części. Jednak, czy sam fakt, że mama zrobiła tylko ze mnie współwłaściciela konta nie oznacza, że to ja powinnam wszystkie pieniądze z konta otrzymać jako jedyna już osoba upoważniona do tego konta?
Bardzo proszę o udzielenie informacji na ten temat.
Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas i radę.
Pytam, bo moje zachłanne rodzeństwo chce zmusić mnie do podziału reszty pieniędzy na tym koncie na 3 równe części, twierdząc, że wybranie przez nich pieniędzy z tego konta miało miejsce dawno (2015), a więc jest to sprawa przedawniona i to, że wzięli te pieniądze o niczym nie świadczy i trzeba podzielić resztę na 3 równe części. Jednak, czy sam fakt, że mama zrobiła tylko ze mnie współwłaściciela konta nie oznacza, że to ja powinnam wszystkie pieniądze z konta otrzymać jako jedyna już osoba upoważniona do tego konta?
Bardzo proszę o udzielenie informacji na ten temat.
Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas i radę.